Gewonnen of verloren?

Ooit zag ik iemand –tijdens een Atlantische oversteek- twee oudbakken stokbroden overboord keilen. ‘Enkel nog goed voor de vissen’, klonk het. Ik was te laat, ons kielzog had de twee steenharde broden al gorgelend verzwolgen. ‘Zonde’, dacht ik, ‘daar had ik nog iets lekkers van kunnen maken…’

Brood kun je inderdaad niet lang vers houden aan boord. Maar overboord gooien blijft jammer.

Want er is toch altijd nog dat gezellige gerechtje der gerechtjes waarmee je taai brood kunt recycleren tot een heerlijke hap? Pain perdu, gewonnen of verloren brood, wentelteefjes, klakoars…Onze oma’s bereidden het uit zuinigheid, ik maak het aan boord nog steeds, niet alleen omdat ik voedsel weggooien zoveel mogelijk wil vermijden, maar ook omdat het eerlijk, stevig en troostend comfort food is.

Af en toe verdient een bemanning een feestelijk ontbijt, een welverdiende beloning. Na zwaar weer bij voorbeeld. Of na een woelige nachtwacht. En zeker na een combinatie van die twee! Zoals afgelopen zomer tijdens onze oversteek van Nieuwpoort naar Stavanger. Na drie zomerse dagen op zee voorspellen een snel dalende barometer en een vreemde purperen ochtendlucht weinig goeds.

Niet veel later raast stormwind over ons heen.

We zetten ons schrap en reven. Reven nog meer. En meer. Na een dag van taai volhouden gaan we -nog steeds met zwaar weer- de nacht in. Een uur wacht houden, een uur slapen, om en om, met ons tweeën. Maar geen enkele storm blijft duren en in de loop van de nacht neemt de wind in kracht af om ten slotte helemaal te verdwijnen. Om beurten kunnen we weer wat bijslapen. Tegen de ochtend moet de motor aan, is de hemel schoongeveegd en kunnen we nat zeilgoed in de brutaal felle zon te drogen hangen.

En dat, wel dat is zo’n moment voor een uitgebreid feestelijk ontbijt. Niets zo fijn als een troostend schouderklopje op een nuchtere maag.

Mijn schipper grijnst tevreden als ik melk en eitjes bovenhaal, dikke boterhammen begin te snijden en de pan op het gasvuur zet. Ik heb het al vaker gedacht, de liefde van de crew gaat echt wel door de maag…


Klakoars

oud brood – twee eitjes – melk – kaneel – boter – bruine of witte suiker

Alle brood kan dienen, wit brood, bruin brood, stokbrood, beschuiten, maakt niet uit. Harde korsten snijd je best weg.

In de meeste recepten lees je dat het brood eerst in de melk moet worden geweekt en daarna door het losgeklopte ei moet worden gehaald. Maar koken aan boord hou ik graag simpel. En in plaats van twee kommen vuil te maken, kluts ik eitjes, melk en een snuifje kaneel gewoon door elkaar in één diep bord. Kook je voor zoetebekjes, voeg er dan nog een lepel suiker aan toe. In dat mengsel week je de sneden brood.

Smelt een stevige klont boter in een pan en bak de geweekte boterhammen aan beide zijden goudbruin in de bruisende boter.

Serveer recht uit de hete pan met witte of bruine suiker er overheen.

Hier hoort een pittige dampende mok koffie bij!

Smakelijk!

Adelheid Greven

s/y Pat Panick

Reacties

Reacties