Storm in Panorama Mesdag

Johannes Christiaan Schotel (1787-1838), Schepen op een onstuimige zee, 1826, Olieverf op doek, 159,6 × 220,2 cm, Rijksmuseum, Amsterdam

“Toen den verschrikkelijke storm en hogen watervloed allerverschrikkelijkst woede… ben [ik] daar ooggetuigen geweest van een schouwspel, waarvan bij de herdenking mij het hart nog in een krimpt.”

Het woont hier heerlijk rustig, op de Wilmsboo in Drenthe, ver weg van de Randstad. Helaas is het ook ver weg van de grote musea. Dus hoezeer ik soms ook van plan ben een expositie zelf te gaan bekijken, het lukt niet altijd. Dat geldt ook voor Storm in het Panorama Mesdag. Maar ik wil hem toch onder je aandacht brengen want na 3 maart is het alweer voorbij.

Ravage en vissersleed
Bij Storm denk je aan woeste zeeën, dreigende luchten, schade, gestrande schepen. Dat ga je dan ook zien als je de expositie bezoekt, verschillende stormscènes met als hoogtepunt de storm van 1894 en de aanblik van het Scheveningse strand vlak na de storm.

Stormen waren een populair onderwerp voor kunstenaars in de vroege negentiende eeuw. Sommige schilders kozen voor geromantiseerde voorstellingen waarin zij de nietige mens tegenover het natuurgeweld benadrukten. Anderen kozen er juist voor om de leegte na een storm te tonen. Hun schilderijen ogen bedrieglijk vredig; pas bij nader inzien ontvouwt zich het drama. Ook Mesdag schilderde stormen en hoe de omgeving achterbleef als de storm was uitgeraast. Zijn schilderijen zijn bijna journalistiek en laten de dramatiek en lelijkheid zien van de kapotte bomschuiten op het strand.

Vaak werd een storm vastgelegd in een gedenkboek. Het citaat aan het begin komt uit zo’n boek en ook dat is te zien in de expositie Storm, samen met het werk van de schilders Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, Louis Meijer, Andreas Schelfhout en Johannes Christiaan Schotel.

Tot en met 3 maart
De expositie Storm loopt nog tot en met 3 maart en is te zien bij Panorama Mesdag, Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.panorama-mesdag.nl

Peter Veen

 

Reacties

Reacties