Olympisch Hout gered

Het was in december 2012 dat bij botensloperij ‘het Harpje’ de oude Olympische Star van Bob Maas gespot werd. Klaar om gesloopt te worden, want wie geeft nou om oud hout, wie verdoet zijn tijd met herstel van een bewerkelijk houten schip terwijl er zoveel onderhoudsvrij polyester op de markt is? Gelukkig zag Harm Adriaans het nut van het renoveren van dit Olympisch Hout. Eind vorig jaar reed hij naar Enkhuizen en redde Star 1294 van de sloop en nam zich voor deze bijzonder boot in oude glorie te herstellen. Laag voor laag pelde hij de romp af en van verf en teer ontdaan bleef niet veel meer over dan het spantenwerk. Ongeveer de helft van de spanten heeft hij ondertussen allemaal vervangen door eiken latten en in de juiste ronding verlijmt. De gehele huis is in vorm en origineel gebleven. Het dek wordt vervangen en de boot is nu klaar voor een behandeling met epoxyhars. Want het originele breeuwen en vernissen is geen optie mee gezien de staat van de boot. Zeilhelden blijft dit project volgen en het zou mooi zijn als de Star 1294 ooit nog’s in Het Scheepvaartmuseum geexposeert wordt.

 

Reacties

Reacties

Geef een reactie