Voortgang van de renovatie van de Star van Bob Maas

Het is weliswaar geen Flyer maar wel een bijzonder project. De Star van Olympische zeiler Bob Maas renoveren -of eigenlijk totaal herbouwen- want tot op de spanten was het schip verwaarloosd. Harm heeft dat tot zijn missie gemaakt, maar advies en hulp is altijd welkom. Het in oude staat herstellen van een schip van meer dan een halve eeuw oud, confronteert je met problemen die je niet van te voren bedenkt. Lees mee met Harm. (Zie ook de oudere berichten onder ‘Star Bob Maas’) Met advies mail naar info(at)zeilhelden.nl.

DSC_5968

De 6787 (de “tweede Star”) is inmiddels geheel gestript. De 1294 ligt op de trailer.  Er is begonnen met het beslag, en de mastdoorvoer te positioneren, in te fraisen, en te monteren op het houten dek van de 1294.

Het is van groot belang dat alle onderdelen op de juiste plaats komen te zitten. De positie van de verstaging t.o.v. de mastdoorvoer is belangrijk, om de mast onder alle omstandigheden te kunnen trimmen. Ook de positie van de dekblokken moet goed overwogen en bepaald worden. Het infraisen van de fokkerail wil ik pas doen, als de mast geplaatst kan worden en de fok gehesen is. Zo kan de juiste plaats hiervan goed bepaald worden.

Om alle trimmogelijkheden van de neerhouder, onderlijk, mastdrukker, bakstagen, voorstag, fok en grootzeil goed te kunnen bedienen, moet er onderdeks ook nog het e.e.a. aan beslag worden gemonteerd. Dit alles gebeurd nadat de gehele binnenkant gereed is. De kielbalk is aangebracht en het geheel is geschilderd/gevernist. De bilge -oftewel de bodem van de boot waar het langst water kan blijven staan- wordt met speciale bilgeverf behandeld. Daarna kon de kielbalk worden aangebracht.

DSC_5971

Tussen al het modernere beslag worden enkele originele onderdelen verwerkt. De grootschootbeugels op het achterdek,  de bronzen wandputtings, en de bronzen voorstagdoorvoer zijn terug gemonteerd. Zodoende houdt de boot nog iets over, van wat ons herinnerd aan haar lange geschiedenis.

DSC_5969

De eerder gerestaureerde Finnjol  NED 112 uit 1960 naast de star 1294 uit 1936 !

Er wordt me wel eens gevraagd wanneer de boot weer gaat zeilen: ik heb hierop echter geen antwoord. De verleiding is groot om de boot nu zo snel mogelijk af te werken, zodat er komend seizoen in gevaren kan worden. In werkelijkheid is er nog veel te doen en de laatste fase van de restauratie heeft ook veel tijd en aandacht nodig.

Ik ben nu exact 4 jaar bezig, met tussenpauzes waarin niets aan de boot is gebeurd. Hier kan nog wel een jaartje bij.

Harm Adriaans

Reacties

Reacties