Terug naar de schoolbanken, maar dan digitaal …..

Jorieke heeft van augustus tot en met oktober aan boord van de Wylde Swan gewerkt als matroos. Nu studeert zij Kleine Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaartschool. De komende tijd zal zij een aantal keer een blog schrijven over haar ervaringen als studente aan de Zeevaartschool.

Ik studeer nu sinds half oktober Kleine Zeilvaart aan de Enkhuizer Zeevaartschool. Eind maart hoop ik al mijn tentamens gehaald te hebben. Als dat lukt kan ik met het diploma Kleine Zeilvaart, vaartijd, praktijkervaring en trainingen mijn vaarbevoegdheid halen om stuurman te worden op zeilschepen tot 500 Gross Tonnage. Gross Tonnage is een maat voor het volume van alle interne gesloten ruimtes van een schip. Om een iets beter beeld van die maat te krijgen; de Eendracht heeft een Gross Tonnage van net boven de 500. Op dit moment heb ik nog geen grote ambities om stuurman te worden, eerst als matroos alles leren wat er te leren valt op dek. 

Zeilvaart is een begrip dat heel nauw verbonden is met Nederland. Eeuwen lang voeren zeelieden over de wereldzeeën. Zij waren op ontdekkingsreis of handelsvaart, om te handelen in specerijen, in verschillende soorten stoffen en helaas ook in slaven. Met de komst van stoomschepen en motorschepen verdwenen de commerciële zeilschepen van de zee. Samen met deze grote zeilschepen, verdween ook de kennis over het varen met zulke schepen. 

Rond de jaren zestig van de vorige eeuw kwam hier steeds meer verandering in. Zeilschepen werden gerestaureerd en weer in de vaart gebracht. Omdat er opnieuw steeds meer gevaren werd met grote zeilschepen, was er veel vraag naar mensen met kennis. Mensen die de vaardigheden hadden om verantwoord met grote zeilschepen te kunnen varen. Om zeevarenden kennis mee te geven, werd in 1978 de Enkhuizer Zeevaartschool opgericht. 

Op de Zeevaartschool heb ik het naar mijn zin. We krijgen les in veel verschillende vakken, zoals Maritime Engineering, the Art of Navigation en Maritime Law. Vooral de vakken die echt met het zeilen zelf te maken hebben zijn erg interessant. Het is heel boeiend om de theorie te leren achter dingen die je uit de praktijk kent. Vakken die meer met wetgeving en regels te maken hebben vind ik minder interessant, maar zeker belangrijk om te weten. 

Dit jaar is voor veel studenten een ander jaar dan het normaal gesproken zou zijn. Ook de Zeevaartschool heeft aanpassingen moeten doen met betrekking tot het coronavirus. Voor mensen die zelf in Enkhuizen aan de Zeevaartschool hebben gestudeerd, zal dit moeilijk te geloven zijn: op dit moment wordt er online les gegeven. Waarom dit moeilijk te geloven is? Op de Enkhuizer Zeevaartschool worden nog rustig alle aantekeningen op een krijtbord opgeschreven. Van volledig analoog naar volledig digitaal is een grote stap! Ik ben benieuwd wat de komende periode gaat brengen. 

Jorieke

Reacties

Reacties