Conny van Rietschoten 1926 – 2013

Regelmatig publiceren we een portret van een van de Nederlandse zeilhelden. Om de herinnering levend te houden, omdat ze het verdienen, ieder op zijn of haar eigen manier.

Foto Joyce Vlaming

Misschien wel de eerste nationale zeilheld. Won als enige schipper, twee keer de Whitbread Round the World Race en was de eerste die de professionalisering in de Nederlandse Zeilsport bracht.      

Conny van Rietschoten is de jongste zoon van een Rotterdamse industrieel, hij moest het bedrijf over nemen nadat zijn beide broers in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten.  Hij leerde zeilen op de Copeja, het Twaalf-meter-klasse jacht van zijn vader en later op de Maybe, een door zijn opa gebouwde houten tweemaster met stalen spanten. Zijn opa had de Maybe gebouwd om ooit rond de wereld te varen, maar dat is er nooit van gekomen.

De eerste eigen boot van Conny, is een aandeel in de Draak van zijn Britse vriend Morin Scott. Daarmee zeilen de vrienden via de Noordzee (!) naar Denemarken en Noorwegen om mee te doen aan de Gold Cup Race van de Draken klasse. De avonturen van Morin en Conny zijn na te lezen in ‘Het verhaal van een Draak’. Na de oorlog zeilt Conny nog een aantal jaren met race yawl de Maze onder andere verschillende Fastnet wedstrijden en Cowes Weeks, voordat hij full time aan de slag gaat in het familiebedrijf.      

Begin jaren zeventig leest hij ‘Theirs is the Glory”, het verslag van Chay Blight over de eerste Whitbread Race. Dat was het duwtje dat Conny nodig heeft om de droom van zijn opa waar te maken: rond de wereld zeilen. Hij investeert in ontwerp, bouwer en bemanning. De rest is geschiedenis.

Sinds 1982 wordt de Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Reacties

Reacties