Hollandse garnaal op z’n Zweeds


Terwijl de zeeën steeds leger worden, liep de grijze of Hollandse garnalenvangst terug, vanwege een wijtingplaag uit Duitsland. Als consument merken we dat aan de ongekend hoge prijs. Sietske van Weerden, foodblogger van Zilte Zee, vertelt ons hoe je deze lekkernij het beste kan klaarmaken.

Hollandse garnaal

Het grijze goud is toch veruit de lekkerste garnaal die er is. Haal op de markt of direct van de visser een flinke portie garnalen. Pel ze (en bewaar de schalen voor een mooi bisque) boven een krant. Een heerlijk prutswerkje met als beloning smaakvolle Hollandse garnaaltjes.

Gewoon vers al erg lekker. Maar met een beetje cocktailsaus ook niets mis mee. Vandaag maken we een spannendere variant van dit ouderwetse voorgerecht. We houden wel van een mix van nationaliteiten. We denken zo maar dat een Zweeds tintje de Hollandse garnalen goed zal doen.

Garnalencocktailsaus op zijn Zweeds

0,5 eetlepel venkelzaad
beetje kerrie
3 eetlepels mayonnaise
2 eetlepels crème fraîche
theelepeltje mosterd
1,5 eetlepel ketchup
1 eetlepel jonge jenever
beetje worcestersaus
zout en peper
1 fijngesneden sjalot
verse dille, klein gesneden
300 gram Hollandse garnalen (recept is voor 600 gram)

Alles behalve de garnalen door elkaar roeren. Serveer op een mooi bordje de garnalen met daarop wat saus en als garnering een dilletakje en evt. een dun schijfje citroen. Lekker met licht geroosterd wit brood zonder korstjes.

Sietske van Weerden

Reacties

Reacties