Langoustines met Pernod

Sietske van Weerden van foodblog Zilte Zee graaft vandaag een recept voor ons op van Rick Stein:

Bijna een kilometer diep graven langoustines lange gangen in de bodem van de zee. Vrouwtjes leggen daar hun eieren en laten zich van van het begin van de herfst tot het einde van de lente nauwelijks zien.

Langoustines in doos

Als ze uit hun zoute mollenbestaan een luchtje gaan scheppen om een hapje van het een of ander te nuttigen dan doen ze dat altijd laat op de dag als de zon allang verdwenen is. Er zit dan ook maar weinig vlees aan de lange schaarachtige armen. Maar met de smaak is weinig mis, zeker als je die versterkt met een vleugje anijs van de Pernod.

Gegrilde langoustines met pernod (uit Rick Steins Verse vis)

16 gekookte langoustines
2 sjalotjes fijngehakt
1/2 el grof gehakte dragon
1/2 el grof gehalte platte peterselie

1 theelepel dijonmosterd
1 theelepel sojasaus
6 el olijfolie
1,5 el citroensap
1 theelepel Pernod
zout en zwarte peper uit de molen
50 gram roomboter

Zet de grill op de hoogste stand. Snij de langoustines met een scherp mes in de lengte open. Schep de inhoud van de kop en eventueel de  eitjes eruit en doe het in een kommetje. Roer daar de dragon, peterselie, mosterd, sojasaus, pernod, olijfolie en citroensap door. Breng het op smaak met een beetje peper en zout.

Leg de langoustines met het snijvlak naar boven op een bakplaat (of evt grillpan of bbq) en smeer ze in met boter. Bestrooi ze met wat peper en zout. Gril ze 1 tot 2 minuten, tot de schaal en het vlees goed warm zijn.

Haal ze uit de grill en leg de langoustines per vier op een bordje. Doe een beetje van de dressing op de langoustines en serveer de rest van de dressing apart. Lekker met knapperig brood.

Als je verse langoustines hebt weten te krijgen, wat in Nederland bijna niet voorkomt, kook de langoustines dan eerst in een schaaldierenbouillon (of als dat allemaal niet voorradig is een pan met zout water). Breng het water/bouillon aan de kook, en doe de langoustines in de pan, laat het opnieuw koken en haal de langoustines er naar 2-5 minuten weer uit.

Sietske van Weerden

Reacties

Reacties