Was je ooit in Falmouth?

Zo ja, dan hoop ik dat je het er even fijn vond als ik.

Niet? Dan hoop ik dat je er op een of andere manier eens komt. Bij voorkeur met een zeilboot. Want Falmouth, dat is een plek met een ziel…

Een zomer. We willen west. Letterkundigen noemen dit een alliteratie, opeenvolgende woorden die beginnen met dezelfde letter. Zeilers die het willen in de zomer zal het worst wezen wat letterkundigen denken, het wordt wellicht worstelen.

In de zomer van Nieuwpoort naar het meest westelijke puntje van Engeland varen valt wel eens tegen.

Wegens westenwind… En zo komen wij die zomer pas na geduldig hoppen in Falmouth aan.

Eén nacht blijven we aan een mooring en verkassen dan naar de Mylor Yacht Harbour. Na vele dagen van mooi weer lijkt het plots november in juli maar we gaan toch met de plooifietsjes op pad. Geen kans om het koud te krijgen, we trappen ons in het zweet op de glooiende weg naar het dichtstbijzijnde dorp, Mylor Bridge! We zijn hier in Cornwall en in het Cornish heet dit dorp Ponsnowyth. En rotweer of niet, in de zuidengelse tuinen bloeien de hortensia’s brutaal en zijn de dikbeboste hellingen langs de River Fal uitbundig groen..

Wist je dat Falmouth een van de grootste natuurlijke havens ter wereld is? In de monding van de rivier, ook Carrick Roads genoemd, is het op sommige plaatsen tot 34m diep en de rivier is er nergens minder dan een mijl breed. Aan duizenden afmeerboeien dobberen al evenveel boten.

Het dorp Ponsnowyth daarentegen… Een pub, een slager, een kruidenier.

Niet veel maar genoeg. En dat zijn ook de drie ingrediënten uit die ene kruidenier die me inspireren voor een warme hap. Puur, simpel en gemakkelijk klaar te maken aan boord. Hieronder vind je het recept.

Enkele dagen later hoppen we -onze neus dapper in de wind- verder naar Newlyn. En dan waait het zomaar ineens één dag flink uit het oosten. En kunnen we onverwachts doorsteken naar de Scilly’s. De dingen nemen zoals ze komen, het slimste wat zeilers kunnen doen.


Portobello champignons met spinazie en kaas

Portobello champignons – verse spinazie – Hawkridge Cornish Brie (of feta kaas)

Haal de steel uit de champignons en schik ze in een ovenschaal. Kruid met peper en een heel klein beetje zout. Druppel er wat olijfolie over en zet ze in een warme oven voor een 20-tal minuten.

Stoof intussen de spinazie in een beetje olijfolie. Geef flink wat peper en een beetje muskaatnoot. Zout kan je weglaten want de kaas die er bij komt is al zout genoeg.

Schep de gestoofde spinazie in de gare champignons en verdeel de in stukje gesneden kaas er over. Zet nog een 10-tal minuten in de hete oven om de kaas te laten smelten.

Als je wil kan je er een gekookte aardappel of bruin brood bij geven.

Thuis in mijn buurtwinkel zijn de portobello champignons doorgaans zo groot dat één per persoon volstaat, maar hier waren ze een stuk kleiner. En de feta kaas waar ik dit receptje gewoonlijk mee maak, had de kruidenier in Ponsnowyth niet. Maar de lokale Brie was een superlekker alternatief.

Smakelijk!

Adelheid Greven

s/y Pat Panick

Reacties

Reacties