Pieter Heerema finisht in Vendée Globe

Na 116 dagen op zee is het moment voor Pieter Heerema eindelijk aangebroken, om terug te keren naar waar het avontuur op 6 november jongsleden allemaal begon. Donderdagochtend 2 maart worden we met het Zeilheldenteam wakker met het idee dat Pieter morgen zou finishen.  Maar gedurende de dag wordt duidelijk dat hij er alles aan doet om het te halen. Hij is klaar om thuis te komen. Met een engeltje op zijn schouder, die de wind doet aanwakkeren, komt hij donderdagavond met meer dan 15 knopen richting de finish gevaren. Samen met minstens 70 man wachten we hem op het water op.

We beginnen de dag rustig en lopen over de steiger van Les Sables waar nog een aantal boten liggen. Indrukwekkend om de in elkaar gezette mast van zeiler Conrad Colman te zien. Met vakmanschap door hem in elkaar gezet midden op zee.

Naarmate de dag vordert, des te spannender het wordt.  We willen graag weten voor welke keuzes Pieter staat. Daarom nodigen we de  Team Manager van het No Way Back Team, Antoine Mermod, en Deputy Race Director Hubert Lemonnier uit. We praten live met hen over de weg die Pieter nog te gaan heeft. Een interessant gesprek over de technische en de persoonlijke dilemma’s waar Pieter en het team mee te maken heeft. Vanwege het tij moet Pieter voor 22:30 het kanaal binnenvaren. Ondanks dat het team graag wil dat Pieter morgen in het daglicht de haven binnenkomt, ziet het ernaar uit dat hij toch zijn uiterste best gaat doen vanavond al ‘thuis’ te komen. Mocht hij dit niet halen, dan zal hij na zijn finish moeten wachten tot morgenochtend. Het blijft dus nog even spannend.

Het is 19:00 en Pieter is dichtbij! Zal hij het dan toch gaan redden vanavond? In het perscentrum voelen we de adrenaline. Iedereen maakt zich hier klaar om over een paar uur  Pieter te verwelkomen.  De familie heeft een spandoek gemaakt: ‘No way! You’re back!’. Het is ook nog één grote verrassing voor Pieter, dat er zoveel vrienden en familieleden aanwezig zijn voor zijn onthaal.

Met zeker een bootje of 15 vertrekken we richting Pieter’s No Way Back. Je voelt het enthousiasme en de energie onder al die mensen die hier naartoe zijn gekomen. Wij zitten op een grotere boot en komen als eerste aan. We beginnen direct onze livestream. Geweldig om te zien dat er ook zo’n grote groep mensen thuis in Nederland Pieter over de finish wil helpen juichen. 116 dagen, 9 uur, 24 minuten, 12 seconden en 29.747 mijl op de teller, zien we Pieter over de finish varen.

Wat een ontlading! Hij heeft een soort oerkracht in zich kunnen vinden om vandaag te kunnen finishen, onder het toeziend oog van zijn familie en vrienden. Met zijn laatste energie loopt Pieter naar het voordek en zwaait met vuurwerk, terwijl iedereen ‘No Way Back’ schreeuwt. Enkele teamleden, waaronder zijn Teammanager en zijn zoon Jelle blijven vannacht bij hem aan boord. Morgenochtend om 8 uur zal hij door het kanaal de haven invaren en hoogstwaarschijnlijk onthaald worden door 1000 mensen aan de kade. Een enorm diepe buiging voor deze Zeilheld en wat een respect!

Team ZH
Sarah de Vos, Roel Meijer, Olivier Ozinga

Reacties

Reacties