Het geheim van Philippines mosselen

We moesten naar Oostende om het geheim van Philippine te ontdekken. De beste mosselen komen volgens de Vlaamse kenners van Philipinne. Het is een stadje met ruim 2000 inwoners en zo’n 800 restaurantstoelen. Het ligt in Nederland vlakbij Terneuzen. Bussen vol kwamen naar dit plaatsje dat vier decennia lang in het laatste weekend van augustus mosselfeesten had. En nu net nu deze plek in ons geheugen hebben gegrift, is er een streep getrokken door het mosselfeest.

De baden van Oostende, James Ensor
James Ensor

Gelukkig hebben de mosselen zelf nog. Na een prachtige strandwandeling langs vergane glorie door Koninklijke Gaanderijen van Oostende waar Ensor begin vorige eeuw nog rondliep, vonden we ons zelf terug achter een grote pan vol mosselen.

Smakelijk met prei en frieten, al kregen we op ons bord er bijna een stomdronken Belg bij die niet meer op zijn benen kon staan. Twee keer botste zijn grote verdoofde hoofd met de harde ondergrond, voor de baas van de mosseltent en zijn vrienden hem onder de armen mee naar huis zeulden. Zijn vrouw was niet content vertelde ze later, terwijl ze het glas hefden.

Mosselen met prei en room

2 kilo mosselen
1 prei
1 ui
knoflook
flinke schep crème fraîche
scheutje kookroom
2 glazen droge witte wijn (bijvoorbeeld Muscadet)
20 gram boter
zwarte peper

Was de mosselen en check of ze dicht willen gaan (zo niet gooi dat exemplaar dan weg, net als ze een gebroken schelp hebben). Snij de prei, maak de knoflook fijn en snipper de ui. Fruit de prei, de knoflook en de ui in de boter zacht. Neem er even de tijd voor; zet het vuur niet te hoog.

Blus het prei/ui mengsel af met de witte wijn. Zet het vuur hoog en kook het iets in tot je een bodempje van paar cm vocht over hebt. Voeg de room toe en dan de mosselen. Deksel op de pan en het geheel een minuut of 5,6 zachtjes koken. Schud de pan wel een paar keer op (hoe de deksel goed vast). De mosselen gaan nu open staan. Als de mosselen gaar zijn doe je er een paar dotten crème fraîche bij en maal er flink wat zwarte peper over heen. Natuurlijk combineer je de mosselen met goede frieten.

 

Sietske van Wierden is foodblogger van Zilte Zee

Reacties

Reacties