Favoriet aan boord!

Je eigen boot. Of die nu groot is of klein, oud of nieuw, het doet er niet toe, het is jouw boot, jouw plek. Je voelt je er thuis. Misschien niet van bij het begin, want het is iets dat langzaam groeit. Je hebt het niet in de gaten, je weet niet hoe het gebeurt, maar ineens is het zo.

Je boot voelt vertrouwd, als een warm nest.

Favoriete plekjes heb je er, maar ook favoriete spullen. Spullen die bij jou en je boot horen. Voor mij zijn dat bij voorbeeld een muts, een paar zeillaarzen en een dekentje.

Mijn muts is handgebreid, van wol, en superwarm. Maar het is meer dan dat, het is een herinnering aan het mooie Fair Isle waar we drie jaar geleden naar toe zeilden.

Mijn laarzen zorgen er voor dat ik nooit koude voeten heb. Het is mijn tweede paar. Mijn eerste paar deed vijftien jaar dienst maar toen de zool er letterlijk af kwam, werd het tijd voor een paar nieuwe. Ze horen bij mij, bij de boot, bij mij op de boot.

En dan dat dekentje… Ik ben er aan verknocht. Een tijd zeulde ik het elk zeilweekend van thuis mee naar de boot en weer terug. Tot het op een dag niet meer terug ging naar huis, maar een definitief plekje kreeg aan boord. Tijdens mooie maar frisse zomeravonden in Noorwegen hield het ons warm.

En zelfs mijn schipper, die geen maar dan ook geen interesse heeft voor mode, nauwelijks mijn en zijn kleren uit elkaar weet te houden, heeft ook een paar favorieten. Dat ene t-shirt met dat grappige opschrift, -hem op het lijf geschreven-, en ook dat met de streepjes….

Een canvas-kiel, meegebracht van the Isles of Scilly en waarvan het blauw inmiddels is vergaan tot een vaalgrijs, wat maakt het uit…

Verder is hij mijn favoriete schipper en ben ik zijn favoriete rechterhand-van-de-schipper. Nog zo handig als je slechts met zijn tweeën vaart…

En ten slotte hebben we ook wel wat favoriete gerechtjes bij ons aan boord. Eén ervan deel ik graag. Het is een eenvoudig receptje om je crew mee te verrassen. Succes gegarandeerd!


Gevuld brood als lunch-uit-het-vuistje

Ciabatta of focaccia-brood om af te bakken in de oven – pesto – tomaten – half-zongedroogde tomaatjes – look – serranoham – mozzarella – oregano – zwarte peper – goede olijfolie

Je bakt het brood af in de oven zoals op de verpakking vermeld.

Terwijl het brood in de oven zit, snijd je de tomaten en de mozzarella in fijne schijfjes en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.

Hou je van look, hak dan ook alvast een teentje superfijn. (het kan ook best zonder look als je dat verkiest)

Haal het afgebakken brood uit de oven en snijd overlangs doormidden. Leg beide helften open op je werkblad.

Eén helft besprenkel je met wat olijfolie en vervolgens besmeer je die met flink wat pesto. (ik gebruikte ook al eens een restje ratatouille in plaats van pesto en dat was best lekker)

Nu schik je er de tomaten op en eventueel de fijngehakte look. Daar komen de fijne sneetjes ham over. Ten slotte eindig je met de schijfjes mozzarella. Druppel wat olijfolie over de kaas en bestrooi genereus met oregano. Geef nog wat versgemalen zwarte peper en een snuifje grof zeezout.

Nu gaat de tweede brood-helft er terug bovenop.

Wikkel alles in bakpapier of aluminiumfolie en geef het nog een kwartiertje in de oven. Zet je oven niet te heet zodat de onderkant van het brood niet verbrandt!

Haal uit de oven en snijd in stukken. Geef er een servetje bij, dan kan er uit het vuistje gegeten worden!

Smakelijk!

Adelheid Greven

s/y Pat Panick

Reacties

Reacties