Frisse aubergine met walnoten

Al dagen lag hij prachtige donkerpaars te glanzen. Een eenzame aubergine die er om vroeg om gezelschap van andere ingrediënten. Maar om een of andere onduidelijke reden bleef hij maar liggen. Andere gerechten kregen voorrang.

aubergine op pootjes

Aubergine is al een oude groente en komt van oorsprong uit Pakistan. Toch heeft het heel lang geduurd voor dat deze groente het Noorden van Europa heeft veroverd. We zagen het meer als een mooie sierplant.

In veel gerechten vind ik de aubergine nogal week en niet erg spannend. Maar er zijn combinaties waarin de aubergine aangenaam verrast. Gisteren kreeg ik dan ook opeens de geest en lag hij in een mum van tijd van donkerpaars naar zwart te blakeren in de oven…. Misschien had mijn aubergine toch liever pootjes gehad om er tussenuit te piepen…

Frisse aubergine salsa

aubergine
50 ml yoghurt
sap van een halve citroen (kleintje)
1 teen knoflook fijn gehalt
bladpeterselie fijngehakt.
40 gram gehakte walnoten
olijfolie

Zet de grill vast aan. Rooster de walnoten licht, zonder olie. Hou een paar walnoten apart. Leg de aubergine onder de grill of in een open vlam tot het velletje zwart is (en de inhoud zacht). Trek het vel er af. Meng de auberginepulp met knoflook, citroensap, bladpeterselie en yoghurt. Voeg de stukjes walnoot apart toe. Sprenkel wat olijfolie op de salsa en leg er een paar walnoten ter garnering op.
Lekker bij een geroosterd visje als sardine of als dip bij een buffet.

Sietske van Weerden, foodblog Zilte Zee

Reacties

Reacties