Panzanella met gebakken calamari

Veel mensen trekken hun neus op voor inktvis. Taai als ouwe smaakloze kauwgum, is de klacht. En het klopt dat inktvis zo kan smaken. Maar één keer inktvis eten zoals het hoort en dan ben je toch verkocht. Hoe krijg je de inktvis dan lekker mals? Sietske van Weerden van Zilte Zee helpt je op weg.

Inktvis of calemari

In Griekenland en Italië zie je in de zomer regelmatig mensen duiken naar inktvis en als ze eenmaal met hun prooi boven komen slaan ze de inktvis op de rotsen mals. Een Canadese schrijfster gebruikt haar wasmachine voor hetzelfde doel. Ook de hamer uit de gereedschapskist kan helpen. Maar het scheelt al veel als je inktvis maar heel kort bakt of frituurt.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, inktvis is heel betaalbaar (een hele doos pijlstaartinkvisjes heb je al voor een euro of zeven). Dus koop groot in en ga lekker aan de slag met bijvoorbeeld dit recept van een broodsalade van het Amsterdamse restaurant Fa. Pekelhaaring en je zult aangenaam verrast zijn. Lekker tomatensoepje vooraf en de zomer wandelt je mond binnen.

Panzanella met gebakken calamari
 • Half Turks brood
 • 100 ml olijfolie
 • 2 zeer rijpe trostomaten
 • 1 gedroogde rode peper
 • 2 el gehakte peterselie
 • 2 lenteuitjes, dun gesneden
 • 300 g kerstomaatjes
 • 1 teen knoflook, fijn gesneden
 • 1/2 rode ui, in dunne reepjes
 • 1 rode ui, in dunne plakjes
 • 1/2 bosje basilicum
 • 2 el rode wijnazijn
 • zout en peper
 • 400 g grote Noordzee pijlstaartinktvis
 • 80 g chorizo in schijfjes

Snij het brood met kost in blokjes (1 bij 1 cm) leg de blokjes op een bakplaat en besprenkel ze ruim met olijfolie. Bak ze in 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde over van 160 graden en laat ze afkoelen.

Doe in een maatbeker de grof gesneden trostomaat, een halve teen knoflook, azijn en zout + peper. Pureer het en klop het fijn met de olijfolie. Maak inktvis schoon (tentakels net onder het hoofd wegsnijden, ingewanden en de huid weghalen en in reepjes snijden). Droog de inktvis.

Bak de inktvis samen met de chorizo 30 sec op hoog vuur. Voeg de knoflook, rode peper en peterselie toe en bak het nog 1 minuut tot het net gaar is.

Meng, vlak voor het opdienen, in een slakom de croutons, kersentomaatjes, lenteui, rode ui en de basilicum en maakt het aan met de dressing. Leg op het laatst de inktvis en chorizo over de sla. Serveer uit per bord.

Reacties

Reacties