Redding aan het eind van Terschelling

Voorbij Heart Break Hotel begint het grote niets, alleen nog zee, zand, slenken, een paar hongerige vogels en jij….. en na kilometers een drenkelingenhuisje waar je kan schuilen tegen storm en water. Sietske van Weerden, foodblogger van Zilte Zee was er en komt terug met een recept voor tomatensoep met ballen.

Terschelling, naar het drenkelingenhuisje

Het eerste reddingshuisje werd neergezet na één van de grootste zeerampen op de Noordzee. De Boschplaat was nog een zelfstandig eiland (Bosch staat dan ook voor eiland); bootjes voeren in de geul tussen de plaat en Terschelling tot het steeds meer dichtslibde.

Het fregat Wilhemsburg zat vol Duitse onwillige emigranten die door de kapitein in het vooronder werden opgesloten. Als ratten in de val kwamen bijna alle passagiers om toen het schip kapseisde in de zeer zware storm van de nacht van 3 op 4 december 1863. Het strand van de Boschplaat was bezaait met lijken. Slechts een handjevol mensen overleefden de ramp. De Terschellingers zagen het met afschuw aan en besloten dat drenkelingen aan die kant van het eiland een extra kans moesten krijgen. Ze bouwden een drenkelingenhuisje op de Boschplaat. Door de ‘sjouw”, een soort bol, omhoog te hijsen kon de drenkeling aan de eilanders laten weten dat hij gered wilde worden.

Twee huisjes zijn ondertussen al gesneuveld door de zee, het zout en de wind. Nu is het een mooie bestemming voor de stoere eenzame toerist of een schuilplaats in de winter voor een eilander met een 4x4D, op jacht naar aangespoelde schoenen, hout, overhemden en schoonheid. En tegenwoordig zelfs trouwlocatie.

Wij hebben na jaren eindelijk het reddingshuisje gevonden en zelfs naar de vuurtoren van Ameland gezwaaid.
Volledig uitgehongerd terug, snel een lekker soepje in elkaar gezet.

Tomatensoep met ballen

2 ons rundergehakt
broodkruim/paneermeel
2 -3 tenen knoflook geperst
zout
zwarte peper
2 blikken gepelde tomaat
1 blikje tomatenpuree
paar verse ontvelde tomaten
2 sjalotjes fijn gesneden
1 el suiker
scheutje sherry
crème fraîche
geraspte belegen kaas
2 kippenbouillonblokjes
1,5- 2 liter water
meel
peterselie

Meng het gehakt met de helft van de knoflook, zout, peper en broodkruim en maak er kleine balletjes van. Wees niet te zuinig met het zout en de peper. Maak de verse tomaat en de tomaten uit blik klein. Maak bouillon van water en de bouillonbokjes. Bak de gesneden sjalotjes op een gemiddeld vuur goudkleurig in olijfolie en voeg de tomatenpuree, tomaten uit blik toe en laat het een paar minuten lekker sudderen.

Bind het met wat meel. Breng het mengsel op smaak met suiker en veel gemalen zwarte peper. Voeg de bouillon toe. Laat het koken en voeg dan de gehaktballetjes en de verse tomatenstukjes toe. Breng het opnieuw aan de kook en laat en daarna op een zacht vuurtje een minuut of tien, vijftien pruttelen. Proef en breng het eventueel beter op smaak met zout, peper of suiker. Serveer de soep met een crème fraîche, geraspte kaas en wat peterselie. Lekker met wat stevig brood met zoute boter.

Sietske van Weerden

Reacties

Reacties