Colombiaanse Wonderpot

Colombiaanse wonderpot kippenstoofpot uit snelkookpan

Mijn wonderpot is de WMF Perfect Plus 6,5L snelkookpan. Best prijzig, maar één van de toppers onder de snelkookpannen.
 Ik had al meermaals gelezen over de voordelen van een snelkookpan aan boord, en achtte hem als onmisbaar in onze kombuis.
Een snelkookpan is een grote kookpot, die je volledig kan afsluiten, waardoor de warmte in de pot blijft. Deze warmte stijgt tot over de 100°C, waardoor dus de kooktijd ook nog eens verlaagd wordt én je minder gas verbruikt. Alsof dat allemaal niet genoeg is, worden de vitaminen ook nog eens beter behouden. Allemaal voordelen, niet?
En toch gebruik ik hem veel minder dan gedacht. Als je van koken houdt, maakt het niet zoveel uit, dat je er wat langer mee bezig bent. Maar onderweg kan het wel eens handig zijn. Bijvoorbeeld zodat je alles in dezelfde pot klaarmaakt en de temperaturen in de boot niet hoger oplopen.
Vorige week haalde ik hem nog eens uit de kast. Ik stuitte op een Colombiaans recept voor een kippenstoofpot, waarbij slechts enkele ingrediënten en geen hoeveelheden gebruikt worden. Zoals beloofd in het recept, werd het een gerecht om je vingers bij af te likken.
Nog leuk om te weten is dat het recept uit Bogotá komt. De hoofdstad van Colombia ligt op 2600 meter hoogte (door een lagere atmosferische druk duurt het langer om iets te koken) waardoor de snelkookpan in vele huishoudens wordt gebruikt.
 Blablabla, hier komt het recept:

Voeg deze zes ingrediënten samen in de pot:

  • Kip (ik gebruikte een halve kip in stukken gesneden)
  • Aardappelen (+/- 5)
  • Tomaten (+/- 4)
  • Wortelen (+/- 3)
  • Ajuin (1)
  • Laurierblad (1)

Geen water, geen bouillon, misschien wat zout en peper.
 Deksel erop en op de hoogste stand 30 minuten laten koken. 
Het vocht dat uit de kip en groenten vrijkomt, vormt een heerlijk sapje
Hoewel de tomaten en ui volledig gesmolten zullen zijn, hebben de aardappelen en wortelen alle smaken in zich opgenomen. De kip wordt zo sappig en mals, dat ze met de kleinste beweging van de beentjes afvallen. Je kan hier ook gemakkelijk mee experimenteren en eigen smaken toevoegen. Misschien wat komijn, olijven, kappers of kruiden als peterselie en koriander?
Zo simpel is het. 6 ingrediënten. 1 pot. 30 minuten!
Lynn

Reacties

Reacties