Een feestschelp en boerenbrood

Kombuis-verrassingen…

Kerst, oud en nieuw. Tijdens die donkerste dagen van het jaar maken mensen het gezellig in hun huizen. Een boom met ballen en lichtjes, cadeautjes, feestelijk tafelen… Met kerstdag kook ik thuis voor tien, maar kerstavond brengen we door aan boord, met z’n tweetjes…

En ja hoor, met een boom met ballen en lichtjes, cadeautjes, feestelijk tafelen…

In een vlaag van nostalgie die me wel eens overvalt in deze tijd van het jaar verlang ik naar een gerecht dat in mijn kindertijd synoniem was voor feest. Sint-jakobsnootjes met champignons, in een romige saus. Met kaas, die in de oven in een knisperend goudgeel korstje verandert. Maar het allermooiste was dat dit lekkers in de schelp geserveerd werd. Als kind vond ik dat prachtig.

Waarom uit borden eten als je schelpen hebt…

Een paar jaar geleden zeilden we via de Orkney eilanden en Fair Isle naar de Shetland eilanden. We hadden geluk dat jaar, gemiddeld 15°C, overwegend droog, geen stormen. Want veel milder wordt de zomer daar doorgaans niet. Maar mooi is het er. Mooi en puur. Op het eiland Yell maakten we er kennis met vissers die dag in dag uit op scallops of sint-jakobsschelpen vissen. Ze waren niet alleen erg fier op hun zeevruchten, ze waren ook gul. Want we kregen -in ruil voor een biertje- een dozijn kraakverse exemplaren cadeau… Ik weet niet of ik ze ooit lekkerder at.

En mag zo’n gevulde schelp als gerecht een tikje uit de mode zijn, goede herinneringen zijn dat nooit en ik besluit om het deze kerstavond nog eens klaar te maken, in mijn kombuis aan boord.

Inventiviteit is misschien wel een van de betere eigenschappen aan boord van een zeilboot

De verwarming snort, de lichtjes fonkelen, met een gelukzalig gevoel begin ik aan mijn feestgerechtje. Want mooie sint-jakobsschelpen heb ik gekocht, en champignons, room. De witte wijn staat koel, goudgele boter glimt. Maar als ik op zoek ga naar de pot met bloem, krijgt mijn euforisch kerstgevoel een deuk. Geen snuifje bloem meer aan boord! Daar gaat mijn mythische feestschelp… Nog eens ga door alle kastjes. Koffie, thee, pasta, rijst, broodmix, maar geen bloem. Broodmix? Zou dat de redding kunnen zijn? Ik bekijk het pak. Broodmix voor boerenbrood… Ik waag het er op en roer een lepel van de bruine bloem door de gesmolten boter. En ja hoor, de saus dikt niet alleen netjes, ze ruikt bovendien een beetje naar een vers gebakken broodje…


Gevulde sint-jakobsschelp

Sint-jakobsnoten – champignons – boter – bloem – witte wijn – room – peper en zout – gemalen kaas

Stoof de champignons en giet er een flinke scheut witte wijn bij. Giet af maar bewaar het stoofvocht.

Bak de sint-jakobsvruchten in een klontje boter, kruid met peper en zout en blus met witte wijn. Giet af en voeg het stoofvocht bij dat van de champignons.

Schik vervolgens zeevruchten en champignons in de schelpen.

Smelt een klont boter en roer er een gelijke hoeveelheid bloem door. Voeg stoofvocht en room toe en roer tot een smakelijke saus. Lepel die over de gevulde schelpen en strooi er ten slotte wat gemalen kaas over.

Zet nog even in de oven tot de schelpen heet zijn en een goudgeel korstje hebben.

Heerlijk met aardappelpuree!

Smakelijk!

Adelheid Greven

s/y Pat Panick

Reacties

Reacties