Eerste plek voor Jorden van Rooijen in Sydney to Hobart Race

Jorden met de RORC Division winner Trophy

Jorden was lid van de Team Heiner Talents van 2016 tot 2018. Afgelopen september heeft hij afscheid genomen van het team waar hij jaren deel vanuit heeft gemaakt. Afgelopen week heeft hij op de Grace O’Malley, een 40 voets zeiljacht, de Sydney to Hobart gevaren. Hoe ziet het leven eruit na de Team Heiner Talents?

Je eerste S2H, hoe voelt dat? 
“The great race” stond al heel lang op mijn lijst. Dus dat voelt heel erg goed. En om die vervolgens ook te winnen is fantastisch Ik heb de afgelopen jaren er keihard naar toegewerkt door intensief met team Heiner te varen maar ook heb ik als voorbereiding alle andere 600nm-races gedaan: Fastnet, Caribbean 600, Middle Sea race. Om dan mijn eerste S2H er met de winst vandoor te gaan is te gek!

Het was een spannende race, jullie finishten zelfs 9de overall en 1ste in de IRC 3/ORC4. 
Had je dat verwacht?
Toen ik mij aan Grace O’Malley committeerde wist ik al dat het een erg fanatieke winlustige eigenaar was. Ze deed er alles aan om te winnen. Tijdens het racen zijn wij geen andere boten tegen gekomen en had ik zelf geen idee dat wij het goed deden. Voor mij was het gewoon blijven pushen voor beter. Maar toen de navigator 40 mijl voor de finish liet weten dat wij kans maakten voor de overall winst kwam er nog een schep bovenop. Jammer genoeg kwam er een front over waardoor wij het laatste stuk tegen 40 knopen moesten opkruisen.

Bijna 2 dagen knallen, hoe hou je het vol?
Ik zat op een 40 ft boot dus voor mij heeft het iets meer dat 3 dagen geduurd. Dit was goed vol te houden met ons watch- systeem van 6 uur op 3 uur af. De constante adrenaline en het genot dat je ervaart tijdens zo’n race houdt mij dan uren aan de gang.

Hoe zou je de S2H omschrijven als je het uit moet leggen aan zeilers thuis? 
“The Great Race” wordt hij hier genoemd en het is zeker een goede benaming. Voor mij is het in ieder geval “the greatest” tot nu toe. In Australië wordt er met erg veel respect gesproken over de race vanwege de heftige omstandigheden die de “Southern Ocean” regelmatig met zich meebrengt.

Hoe kom je op de Grace’O Malley terecht en wat voor type schip is het?
Grace O’Malley is een Cookson 12, een cruiser die goed geschikt is voor dit soort races.
Een oud teamgenoot Rosalin Kuiper heeft er een race op gevaren en heeft mij in contact gebracht met de eigenaresse die een voordekker zocht. Toen zij mij belde en ze liet weten dat ze wilde winnen “at any cause” ging ik er mee akkoord J.

Wat is de achtergrond van de bemanning?
De bemanning bestond uit 10 grotendeels Aussie en bij elkaar opgeteld hebben ze meer dan 50 S2H’s gevaren. Waaronder, Wendy Tuck die eerder dit jaar de Clipper Around The World Race won als schipper. Verder tp 52 zeilers, twee zeilmakers en ook 2 Nederlanders: Hans van Dam van Rotterdam van Offshore Sailing Team en ikzelf.

Heb je profijt gehad van je opleiding bij de team Heiner Talents? 
Ontzettend veel, ik had hier niet zo’n resultaat neergezet zonder mijn tijd bij de Team Heiner Talents. Dit is niet alleen omdat ik door Roy en het team een betere zeiler ben geworden maar vooral omdat de opleiding mij een completere persoon heeft gemaakt: teamverband, inzet, planning, boatwork, denkwijze. De denkwijze is erg belangrijk want in de zeilsport is niks onbereikbaar met de juiste instelling en zoals je ziet gaan Rosalin en ik er volle bak voor.

Gaan er dingen (heel) anders aan boord dan je hebt geleerd?
Elke boot is anders, elke schipper is uniek. Er zullen dus altijd dingen gebeuren waar je het niet mee eens bent of anders zou doen. Vooral als voordekker doe ik graag dingen op mijn manier of een betere manier. Maar op deze boot was het erg prettig want er heerste geen hiërarchische cultuur aan boord wat voor mij erg belangrijk is.

Wat is het meest spectaculaire dat je hebt meegemaakt? 
Er zijn erg veel momenten geweest die veel indruk op mij hebben gemaakt waar ik graag alles over wil vertellen maar het meest legendarische moment was dat ik in 40 knopen upwind een in-line peel (jib wissel) moest doen en hier in golven tot mijn middel onderwater stond op het voordek. Toen heb ik wel een traantje moeten laten van vreugde omdat ik zo blij was dat ik daar stond J!

Je zit in een bevoorrechte positie dat je de SH mag varen, heb je tips aan andere jonge zeilers hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen?
Ik ben zeker bevoorrecht maar heb er wel hard voor moeten knokken! Vanaf jonge leeftijd stond bij mij zeilen voorop. Ik heb afgelopen jaren ontzettend hard gewerkt om op niveau te komen om hier überhaupt te kunnen zeilen. In Nederland zijn er sterke initiatieven zoals Team Heiner en ROST die veel zeilers gaan leveren aan de internationale offshore zeil top. Mijn droom is om, mensen die minder bevoorrecht zijn dan ik, aan te steken met mijn liefde voor de zee.

Hoe zien je zeilplannen er nu uit?
Ik vertrek 1 januari met BlackJack Maxi 100 (2de Line Honours) vanaf Hobart naar Brisbane. Met hen staat er voor aankomend jaar veel moois op het programma. Eind Januari staat er met Team Dutch Wave een groot Match Racing Event in Perth op de planning, Daarna vaar ik met een grotendeels Nederlands team voor de tweede keer de Caribbean 600 vanuit Antigua en dat zijn nog maar de eerste twee maanden van 2019! Het belooft een mooi jaar te worden en dat wens ik iedereen toe.

Reacties

Reacties