Blog #9 – Mijn eerste Ocean Race smaakt naar meer

Na de winst in de In-Port race van Genua met Team JAJO ben ik ruim een week thuis geweest in Nederland. Met naast tijd voor vrienden en familie onder andere media optredens bij: ALLsportsradio, RTV Noord en NPO Radio 1.

Tijdens de overtocht naar Southampton realiseerden ik me al snel dat de honger er nog is. Dat ik nog niet klaar ben met het oceaan zeilen en met de Ocean Race in het bijzonder. In mijn derde blog weidde ik al uitgebreid uit over mijn droom om ooit op een dag rond Kaap Hoorn te varen. Ik heb nieuws, die droom is er nog steeds en hij is sterker dan ooit. Want zoals het ronden van de Fastnet Rock voor iedere offshore wedstrijdzeiler een must moet zijn, zo heb ik dat met Kaap Hoorn en The Ocean Race.

Tekening gemaakt door Enith Vlooswijk voor een strip over de orca ontmoeting

Maar vorige week was ik alweer terug aan boord van de VO65. Dit keer om de boot over te zeilen van Lissabon naar Southampton. Hier in Southampton bereiden Rutger VosJorden Van Rooijen en ik ons deze week met een Amerikaans gelegenheidsteam voor op de vijftigste editie van de Fastnet Race, komend weekend. Voor ons niet direct een prestatie-event maar voor de rest van de crew wordt het hopelijk wel een ongelofelijk mooie ervaring. De Rolex Fastnet Race behoort namelijk tot de klassiekers van het offshore zeilen. Naar mijn bescheiden mening zou iedere offshore wedstrijdzeiler dan ook minimaal één keer het rondje van 690 nm om de Fastnet Rock gevaren moeten hebben. 

Dat doel staat dus nog steeds en daarom spreek (of schrijf) ik bij dezen dus ook hardop de ambitie uit om deze winter aan de slag te gaan met een nieuwe campagne richting de volgende race. Het gaat zeker geen gemakkelijke weg worden. Dat weet ik ook. Maar ik ben er wel van overtuigd dat alles wat ik in de afgelopen vijf jaar geleerd heb in aanloop naar en zeker ook tijdens de afgelopen editie, het nieuwe proces makkelijker zal maken. Ik ben trots dat we met Team JAJO en alle Nederlandse zeilers bij de verschillende andere teams de Ocean race weer op de kaart hebben gezet! 

Maar voordat ik mij vol richt op een nieuwe campagne vind ik het ook leuk om te vertellen over deze geweldige race en hoe mijn droom werkelijkheid is geworden. Bijvoorbeeld bij watersportverenigingen als winterprogramma, om zo jonge zeilers te inspireren zoals ik geïnspireerd raakte door Simeon Tienpont in 2006 bij VWDTP. Maar zeker ook bij bedrijven. Ik heb als jongste schipper in de race een hoop geleerd over leiderschap, motiveren, het samenstellen van een team en de succesfactoren voor onze tweede plek. Dat verhaal vertel ik graag. De eerste lezingen zijn al geboekt. Meer informatie? Stuur mij een DM of klik hier.

Jelmer van Beek, schipper Team JAJO in The Ocean Race

Reacties

Reacties