‘Den Haag je wordt fantastisch!’

Of in Den Haag straks mensen met Team JAJO vlaggen staan te zwaaien? Dat weet ik dus niet en daar ben ik ook niet zo mee bezig. Want natuurlijk is het geweldig om als zeiler toegejuicht te worden, dat gebeurt namelijk niet zo heel vaak. Maar we zeilen nu eenmaal niet in een stadion en komen zoals een wielerwedstrijd niet dwars door een centrum. Maar daar doen we het dan ook niet voor. Toch kan ook ik niet ontkennen dat het wel een heel speciaal gevoel geeft als je dan een keer wordt toegejuicht, zoals bijvoorbeeld in Alicante bij de start van de race.

Over een maand varen we tussen de havenhoofden naar buiten en zit het er alweer op. Rond deze tijd zullen we, na een kort parcours voor het Kurhaus en de pier langs, koers zetten richting Genua voor de laatste alles beslissende etappe van The Ocean Race.

Afgelopen donderdag hadden we een afvaardiging van het nationale (water)sportjournaille mee aan boord. Natuurlijk kwam de vraag voorbij wat ik verwacht van de stopover in Den Haag? Om eerlijk te zijn vind ik het moeilijk om me er al echt een voorstelling bij te maken. Natuurlijk staan ook bij mij de beelden van volle havenhoofden, drommen toeschouwersboten en rijen dik publiek met veelal gele Team Brunel vlaggen op het strand in het geheugen gegrift. Maar wordt het net zo groot als tijdens de pitstop in 2015 of de finish in 2018? Ik weet het niet, ik hoop het wel!

En om heel eerlijk te zijn ben ik er nu ook niet zo mee bezig. Alles staat in het teken van de eerstvolgende etappe van Aarhus naar Den Haag. De crew is rond, de boot is vorige week nog even omhoog geweest om hem helemaal schoon te maken aan de onderkant. De foodbags worden gevuld en de wedstrijdzeilen zijn nog een keertje dubbel gecheckt. Onze navigator Max checkt alweer dagelijks de weersvoorspellingen en over een week vertrekken we naar Oslo. Van waaruit we vervolgens na een korte stop koers zetten naar Denemarken. In Aarhus worden we op de 29ste verwacht, op 4 juni is het dan tijd voor de In-Port Race en vier dagen later, op 8 juni, zetten we koers naar Den Haag.

Of in Den Haag straks mensen met Team JAJO vlaggen staan te zwaaien? Dat weet ik dus niet en daar ben ik ook niet zo mee bezig. Want natuurlijk is het geweldig om als zeiler toegejuicht te worden, dat gebeurt namelijk niet zo heel vaak. Maar we zeilen nu eenmaal niet in een stadion en komen zoals een wielerwedstrijd niet dwars door een centrum. Maar daar doen we het dan ook niet voor. Toch kan ook ik niet ontkennen dat het wel een heel speciaal gevoel geeft als je dan een keer wordt toegejuicht, zoals bijvoorbeeld in Alicante bij de start van de race.

Voor de volledigheid hieronder toch even de belangrijkste data van de stopover in Den Haag op een rijtje.

Zondag 11 juni vanaf 14:00 verwachte aankomst VO65’s

Dinsdag 13 juni vanaf 11:30 PRO AM VO65’s

Woensdag 14 juni vanaf 11:30 PRO AM VO65’s en om 17:30 VO65 In-Port Race

Donderdag 15 juni 13:00 Leg start VO65’s

Voor meer informatie kan je ook altijd kijken op: https://theoceanracethehague.nl/

En wie weet tot in Scheveningen met of zonder spandoek 😉

Jelmer van Beek, schipper Team JAJO in The Ocean Race

Reacties

Reacties