Kreeften-kooien: Creels (Schotland), Lobster pots (Engeland)

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

Creels (Arbroath), foto Albert de Nijs

Rondom Schotland wordt veel gevist met kooien (creels). Een lange lijn (string) met ongeveer 40-50 kooien ligt op de zeebodem, met ankers aan de uiteinden en lijnen naar de oppervlakte met (onverlichte) drijvers. In de kooien zit aas, bijvoorbeeld makreel, koolvis of krab. Er wordt gevist op kreeft (European lobster), langoustine (Norwegian lobster), krab en garnaal, tot een diepte van 50-60m. Aan de drijvers zit meestal een pick-up boeitje met een drijvende lijn – handig voor de visser, minder prettig voor ons. De vissers gaan met kleine bootjes (10-12m) langs hun creels, halen de vangst eruit, nieuw aas erin en het geheel gaat weer naar de bodem.

Noordwest van Schotland (Hebriden) zijn weinig vissers, maar vanuit bijvoorbeeld Arbroath (Oost Schotland) worden 35.000 kooien gebruikt! Zeker 700 strings, met drijvers aan weerszijden! In het donker zijn we maar een heel eind uit de kust gaan varen.

Albert de Nijs

Reacties

Reacties