Haagse modellen: Jurgen Ozinga Wagenstraat 137, Den Haag

Copyright: Denicolai & Provoost, West Den Haag / foto: Jhoeko

Een jaar geleden moest Jurgen Ozinga omwille van gezondheidsredenen z’n Noordzeebotter van 1908 verkopen tegen een vriendenprijsje aan zijn vriend met wie hij al jaren samen voer op het schip. Als hij nu aan boord stapt blijft hij kapitein. Zijn kooi blijft onherroepelijk zijn kooi. Dit heeft niet zozeer met autoriteit te maken, nuanceert hij, dit zijn nu eenmaal de huisregels aan boord. 10 jaar geleden kreeg hij van zijn zoon dit scherpe jacht cadeau. Net als de botter moet dit schip om en bij de 17 meter lang zijn. Hij blijft ernaar kijken. Hij toont het aan het venster omdat hij een herkenbaar punt wil zijn voor anderen. Insecten vertegenwoordigen meer dan driekwart van de dieren. In één vierkante meter bosgrond treft men gemiddeld 150.000 insecten. Voor het Haagse Bos, een gebied van ongeveer 100 ha, maakt dat snel berekend 150.000.000.000 levende wezens.

Voorafgaand aan de VOR-stopover in Scheveningen toont Zeilhelden dagelijks een selectie uit modelschepen in Den Haag, tentoongesteld op vensterbanken, zichtbaar vanaf de straat.

Reacties

Reacties

Geef een reactie