Hollands Glorie in de Whitbread/Volvo Ocean Race: Tyco/Team Heiner One

Foto Team Heiner

In 2018 is de laatste etappe van de Volvo Ocean Race ook door een groep van oudere Whitbread/VOR-racers gevaren. Deze zogenoemde Legends Race was iets korter dan de normale etappe en de boten mochten ook een dag eerder vertrekken. Aan deze wedstrijd deden een aantal Nederlandse schepen mee. Tyco kon helaas niet meedoen, wel schreven wij toen een artikel over Tyco, bij deze afgestoft uit het archief.

TycoJZ4R9161

Team Heiner One werd gebouwd als Tyco, de laatste generatie VO60 en tevens de eerste editie dat de wedstrijd onder de noemer Volvo Ocean Race en niet meer als Whitbread Round the World Race plaatsvond.Het schip werd gebouwd naar ontwerp van Bruce Farr en geschipperd door de nieuw-zeelander Kevin Shoebridge. Shoebridge eindigde als vierde in deze wedstrijd. Vervolgens werd het schip in de aanloop naar de ABN AMRO campagne ( 2005-2006) aangekocht door Team Heiner om als trainingsschip te gebruiken totdat  respectievelijk de ABN AMRO Two en daarna ABN AMRO One af waren om mee te trainen. Na de ABN AMRO campagne heeft Team Heiner het schip voornamelijk gebruikt voor het zgn corporate sailing en ook werd er een aantal wedstrijden gevaren, zowel met klanten als met een eigen team. Momenteel wordt het schip gerefit en klaargemaakt om opnieuw als trainingsschip te worden ingezet, dit keer voor de Team Heiner Talents. “Een volgende stap in de opleiding op de weg naar een deelname in de Volvo Ocean Race voor de Team Heiner Talents”  aldus Helga Oosterkamp van Team Heiner.

 _MG_1255-1

De Team Heiner One kon vanwege de planning van Team Heiner en de Refit helaas niet meedoen aan de Legends Race.

Website van Team Heiner/ Facebook van Team Heiner

  • Bouwjaar: 2000
  • Eenheidsklasse/Boxrule: Boxrule VO60
  • Ontwerper: Farr Yachtdesign
  • Werf: Eric Goetz Custom Sailboats in Rhode Island
  • Deelname Jaar: 2001-2002
  • Geëindigd als: 4
  • Huidige Naam: Team Heiner One
  • Huidige Eigenaar: Team Heiner
  • Huidige ligplaats: Den Helder, Willemsoord

De legends Race is in 2018 gevaren van Gothenburg naar Scheveningen. De start was net voor de start van de laatste etappe vande Volvo Ocean Race. Het concept is heel simpel, 12 Legends starten vanuit Gothenburg dezelfde wedstrijd als de VO65’s van de Volvo Ocean Race. Deze legends varen tegen elkaar en niet tegen de VO65’s, een soort parallelwedstrijd dus. Legends zijn de schepen die in het verleden hebben meegedaan aan de Volvo Ocean Race of de voorloper de Whitbread Round the World Race (WRTWR). Stiekem hebben wij als kleine zeevarende natie toch een aantal van deze schepen rondvaren met de Nederlandse driekleur achterop en dat zijn er meer dan je zou denken. Daarom vandaag de Tyco!

(Eerder verschenen er ook artikelen over de Kings’ Legend en de Flyer)

Reacties

Reacties