Hollands Glorie in de legends Race: Kings’ Legend

Aanstaande donderdag start in Gothenburg de laatste etappe van de Volvo Ocean Race, even voor de start van deze laatste en alles beslissende etappe start daar ook de Legends Race. Wat houdt deze Legends Race precies in? Het concept is heel simpel, 12 Legends starten vanuit Gothenburg dezelfde wedstrijd als de VO65’s van de Volvo Ocean Race. Deze legends varen tegen elkaar en niet tegen de VO65’s, een soort parallelwedstrijd dus. Legends zijn de schepen die in het verleden hebben meegedaan aan de Volvo Ocean Race of de voorloper de Whitbread Round the World Race (WRTWR). Stiekem hebben wij als kleine zeevarende natie toch een aantal van deze schepen rondvaren met de Nederlandse driekleur achterop en dat zijn er meer dan je zou denken. Daarom in aanloop naar de start van de Legends Race elke dag een Legend onder Nederlandse vlag uitgelicht, vandaag als tweede boot de Kings’ Legend!

Kings’ Legend

kings2

Kings’ Legend is gebouwd in 1975 door Nautor’s Swan, en heeft aan dezelfde editie van de WRTWR meegedaan als Flyer. De Kings’ heeft een rating die identiek is aan de rating van Flyer echter is zij sloep getuigd.  Schipper en eigenaar Nick Ratcliff liet de Kings’ bouwen met familiegeld, met het idee van de WRTWR werd dit schip sloep getuigd in plaats van kits zoals destijds gangbaar was bij de Swan 65. Het schip was destijds een van de snelste zeiljachten ter wereld.

Gedurende de Whitbread waren Flyer en de Kings’ Legend aan elkaar gewaagd. De Kings’ werd geplaagd door financiële problemen, maar het schijnt dat de Nederlander Conny van Rietschoten Ratcliff gedurende de race gesponsord heeft om zijn enige serieuze tegenstander in de race te houden. Zo kon het team toch finishen, maar wel als tweede, achter de Flyer.

Na de Whitbread was Ratcliff genoodzaakt zijn schip te verkopen. Gedurende de eerste 20 jaar na de race heeft het schip heel veel verschillende eigenaren gehad. Hierdoor werd zij ook overal ter wereld gezien. In 1999 kwam de Nederlandse redding van het Schip, Gijs van Liebergen vond haar totaal verwaarloosd bij de toenmalige Noorse eigenaar.

Van Liebergen heeft het schip compleet gerefit in IJmuiden. Sinds de refit wordt er weer goed voor de dame gezorgd, zo heeft zij in 2013 een nieuw tuig gekregen. Van Liebergen vaart steevast de Swancups mee en participeert ook in vele andere wedstrijden. Daarnaast wordt het schip ook ingezet voor charters in niet wedstrijd verband.
kings front vieuw

  • Bouwjaar: 1975
  • Boxrule: N.V.T.
  • Ontwerper: S & S
  • Werf: Nautor’s Swan
  • Deelname Jaar: 1977-1978
  • Geëindigd als: 2
  • Huidige Naam: Kings ‘ Legend
  • Huidige Eigenaar: Gijs van Liebergen

Reacties

Reacties