Ga je mee naar de Carib?

Ik kreeg de kans om mee te varen op een zeilboot naar de Caribbean. Na die tocht was mijn enthousiasme voor offshore sailing enorm. Eén ding stond vast: ik zou ooit van mijn grootste passie mijn werk maken.

“Op dit moment zit ik aan de navigatietafel van een 26 meter zeiljacht. In afwachting van de resultaten van een Covid-test zitten we in quarantaine op Lanzarote.”

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Lotte, 24 jaar, geboren in Amsterdam. Ik heb leren zeilen in de zestienkwadraten van Zeilschool ’t Vossenhol. Tot mijn 17e had ik nog nooit op een zeewaardige boot gevaren. Toen ik klaar was met de middelbare school kreeg ik de kans om mee te varen op een zeilboot naar de Caribbean. Na die tocht was mijn enthousiasme voor offshore sailing enorm. Eén ding stond vast: ik zou ooit van mijn grootste passie mijn werk maken.

Ik ben gaan studeren, maar in mijn tweede jaar besloot ik voor een paar maanden naar Mallorca te verhuizen en een poging te wagen om van het zeilen mijn werk te maken. Ik vond al vrij snel dagwerk in de haven van Palma. Kort na mijn aankomst op Mallorca ben ik begonnen met het halen van alle benodigde papieren om schipper te worden, met als belangrijkste certificaat de Yachtmaster Offshore. Palma was een ideale plek om meer te leren over het onderhoud aan zeilboten en om ervaring op te doen met korte deliveries. Na acht maanden Mallorca had ik een baan gevonden als schipper op een charterboot in de Dodekanesos. Na een half jaar non-stop werken was het zeilseizoen in Griekenland voorbij en heb ik de winter doorgebracht in Nederland.

Door het Covid-virus was het helaas niet mogelijk om afgelopen zomer te varen, mede daarom ben ik weer begonnen met studeren in september. Mijn langere verblijf in Nederland gaf mij de kans om me aan te melden voor de Ocean Races Academy van Hans Bouschoulte. Op deze opleiding leer ik alles over het offshore wedstrijdzeilen. Ik vind het ontzettend leuk om mij op deze manier te ontwikkelen in het zeilen. En toen, op een zondagmiddag, belde ineens de schipper van een boot waar ik op Mallorca veel op heb gewerkt; ga je mee naar de Carib? 
Een week na het belletje werd ik verwacht in Palma om de boot voor te bereiden. Na een akkoord van mijn studie en werk ben ik vertrokken. We zijn van Palma, via Gibraltar naar Lanzarote gevaren. De bemanning bestaat uit een kapitein, vier ervaren zeilers en een kok. De eerste etappes gingen erg voorspoedig. We hebben veel met de gennakker en de CodeZero kunnen varen en heel veel dolfijnen, walvissen en schildpadden gezien.

Eenmaal in Lanzarote aangekomen moesten we direct een Covid-test doen, omdat we moeten aantonen dat we gezond zijn om aan te mogen meren op Martinique. In afwachting van de resultaten hebben we verschillende reparaties aan de boot gedaan.

Terwijl ik dit schrijf worden we gebeld door het ziekenhuis: we zijn allemaal negatief getest! Dit betekent dat we kunnen vertrekken. We moeten nu zo snel mogelijk de laatste dingen regelen: uitklaren, boodschappen doen, grote schoonmaak en de laatste reparaties. Op naar Martinique! 

Lotte Bouwmeester

Reacties

Reacties