Hollands Glorie in de legends Race: Flyer

Aanstaande Donderdag start in Gothenburg de laatste etappe van de Volvo Ocean Race, even voor de start van deze laatste en alles beslissende etappe start daar ook de Legends Race. Wat houdt deze Legends Race precies in? Het concept is heel simpel, 12 Legends starten vanuit Gothenburg dezelfde wedstrijd als de VO65’s van de Volvo Ocean Race. Deze legends varen tegen elkaar en niet tegen de VO65’s, een soort parallelwedstrijd dus. Legends zijn de schepen die in het verleden hebben meegedaan aan de Volvo Ocean Race of de voorloper de Whitbread Round the World Race (WRTWR). Stiekem hebben wij als kleine zeevarende natie toch een aantal van deze schepen rondvaren met de Nederlandse driekleur achterop en dat zijn meer dan je zou denken. Daarom in aanloop naar de start van de Legends Race elke dag een Legend onder Nederlandse vlag uitgelicht, te beginnen met de Flyer!

Flyer

De Flyer na restauratieFlyer is een ontwerp van Sparkman & Stephens en deels afgeleid van de Swan 65. Ze is in 1977 gebouwd door Royal Huisman in opdracht van Cornelis van Rietschoten. Van Rietschoten heeft met het schip deelgenomen aan de Whitbread Round the World Race van 1977/1978, deze heeft hij gewonnen. Hierna heeft het schip onder de naam “Flying Wilma” de Spice Race gevaren met als schipper Gerard Dykstra. Na de Spice Race is ze verkocht aan de Amerikaan Neil Bregt die het schip na een refit, aanpassing naar amerikaanse standaard en een verbouwing van het tuig en onderwaterschip bij Royal Huisman heeft gebruikt voor de volgende WRTWR, de editie van 1981 – 1981. Deze deelname was minder succesvol.  Bregt eindigde als negende.

 

Direct na deze wedstrijd is het schip, inmiddels omgedoopt tot Alaska Eagle, geschonken aan de Orange Coast Coastal School waar ze 30 jaar met een schippers echtpaar heeft gevaren als opleidingsschip. In deze 30 jaar heeft ze meer dan 200.000 mijl afgelegd!

Flyer versus Kings legend

In 2013 is het schip te koop gekomen, Gerard Schootstra en Diederik Nolten zagen de kans om een droom in vervulling te laten gaan! Flyer moest terug naar Nederland als het aan deze heren lag. Een plan was gesmeed en zo zijn de heren op de proppen gekomen met het idee voor “ Stichting Revival of the Flyer”, het doel van de stichting was om het schip in originele staat te brengen en door te geven aan de volgende generatie. Toen dit idee eenmaal vorm had gekregen was er niemand meer die de vrienden in de weg kon of moest gaan staan, problemen werden aan de kant gezet en uitdagingen overwonnen. Op derde kerstdag 2013 werd begonnen met het klaar maken voor transport naar Nederland en na een overtocht per RORO (roll-on roll-of) schip, een refit bij Royal huisman om het schip weer in originele staat te brengen en het aansluiten van tal van founders, partners en supporters lag Flyer in oktober 2014  weer als Flyer bij de start van de Volvo Ocean Race in Allicante.

Agenda_alicante

Sindsdien worden er prachtige tochten met het schip gevaren om zoveel mogelijk mensen Flyer te laten ervaren en het schip, met het doel van de stichting in gedachte, door te geven aan de volgende generatie!

 

Flyer vaart de Legends Race met een wedstrijdcrew, want ook nu is er maar 1 doel en dat is winnen, net zoals Conny van Rietschoten dat destijds voor ogen had.

 

Website van de Flyer /Facebook van de Flyer

 

  • Bouwjaar: 1977
  • Eenheidsklasse/Boxrule: N.V.T.
  • Ontwerper: S&S
  • Werf: Overijsselse Jachtwerf W. Huisman B.V.
  • Deelname Jaar: 1977-1978
  • Geëindigd als: 1
  • Huidige Naam: Flyer
  • Huidige Eigenaar: Stichting Revival of the Flyer

Reacties

Reacties