Zaanse warme chocolademelk

Cacao "De Zaan"Het ruikt er naar warme zelfgemaakte chocolademelk. Drie cacaofabrieken vullen de lucht boven de molens, Japanners en het water. Als je vanaf het Amsterdamse IJ na de Petroleumhaven omhoog vaart kom je in de Zaanstreek.

Treinstellen, auto’s en ander modern blikwerk worden in elkaar gestanst terwijl lange vrachtschepen voorbij varen. Bekende merken liggen met fabriekshallen aan het water zoals Verkade en Duyvis.

En plots na de moderne brug ben je in het Nederland van de plaatjes. Kleine huisjes, een houtmolen. Aan de overkant uitspanning de Drie Broers waar we afmeren. Voeten in het zand, glaasje witte wijn en een salade. De chocoladelucht waait langs.

De volgende dag is het al weer voorbij met de zon. Door en doornat verlangen we naar een grote beker….

warme chocolademelk

1 el cacaopoeder
1,5 suiker
0,5 zakje vanillesuiker
2 dl melk

Vermeng in een beker de cacao en suiker. Voeg een scheutje van de melk toe en roer alles tot een papje. Breng de rest van de melk al kloppend met een garde aan de kook. Schenk de melk onder flink roeren bij het chocolade papje. Serveer de chocolademelk direct. En dan straks een stampotje zuurkool ….

Sietske van Weerden, foodlog Zilte Zee

Reacties

Reacties