Kleine kroketten van Terschelling

Tweede kerstdag, ik doe de koelkastdeur open. Nog een paar eieren, een opengemaakte fles witte wijn, stukje camembert en roquefort, een restje rauwe ham en een treurig restje zuurkool. Gisteren nog een ster bij een gerecht met vis, spek, komijn en room. Te weinig voor een stampotje, maar te lekker om niets mee te doen.

Vaandrager op de muur in Hotel New York

Opeens schiet me een prachtige amuse te binnen van restaurant de Koffiepot van Terschelling. Eentje die ik altijd al hebben willen maken. Een kleine kroket of bitterbal gevuld met puree en zuurkool, geservereerd met een coquille. Als je een hapje neemt, denk je, in de geest van Vaandrager: de kroketten zijn aan de kleine kant… (en die is weer te zien op de muur van Hotel New York).

bitterbal met zuurkool en een coquille

coquilles (1 per persoon)
250 gram aardappelen
uitgebakken spek
375 gram zuurkool
Boter
Bloem
2 Eieren geklutst in een diep bord
Broodkruim/paneermeel
scheutje melk/room
zout

Kook de aardappelen gaar met wat zout en maak met een kleine scheutje melk/room er aardappelpuree van. Breng de puree op smaak met boter, peper en zout. Knijp de zuurkool goed uit. Snij de zuurkool met een groot mes klein zodat deze niet meer zo draderig is. Meng de zuurkool door de aardappelpuree.
Bak het spek krokant en laat deze op een zeefje uitlekken. Maal de uitgelekte spekjes in een keukenmachine tot gruis. Meng ook het gruis door de puree. Laat het geheel opstijven in de koelkast.
Maak balletjes (je handen door het meel halen zodat niet alles gaat plakken). Of spuit met behulp van een spuitzak lange pillen van ongeveer 1,5 centimeter doorsneden op een plateau. Snij deze pillen vervolgens in kroketjes van ongeveer 4 centimeter lang.

Rol de puree balletjes of pureeworstjes eerst door de bloem, dan door het ei en daarna door de broodkruim. Zorg dat er overal broodkruim op de kroketjes zit. Rol ze hierna nog een keer door het ei en de broodkruim. Rol de bitterballen/kroketjes na en zorg dat de broodkruim goed vastzit. De kroketjes kunnen nu gefrituurd worden op 180°C.

Bak heel kort de coquilles. Mooi met een takje gefrituurde peterselie..

Sietske van Weerden, foodblogger van Zilte Zee

Reacties

Reacties