Pasta alla Puttanesca

PastaallaputtanescaHet verhaal achter de Pasta alla Puttanesca gaat, dat het gemaakt werd door meisjes van plezier. Te lui om op de markt verse ingrediënten te halen, namen zij genoegen met voedsel uit blik en bokalen. Op de boot hebben we vaak geen andere keuze en veel plekken die we bezoeken hebben zelfs geen markt. Dus ook ík ben tevreden met deze manier van koken.
Hoe langer we onderweg zijn, hoe méér ik het beste probeer te halen uit wat de voorraadkast te bieden heeft. Onderweg heb ik genoeg tijd om hiermee te experimenteren. Ondertussen heb ik al door dat je óók op deze manier -met weinig- iets heerlijks kan maken. Ik moet toegeven dat ik voor dit gerecht niet héél lui ben geweest en toch naar de versmarkt van Tahiti ben gelopen, om verse basilicum te halen. Best of boths worlds!
Voor de saus gebruikte ik een blik volledige gepelde tomaten. Deze zijn meestal van een iets betere kwaliteit dan de blokjes. Je kan natuurlijk ook verse tomaten gebruiken.

Ingrediënten (2 personen)
  • 250g spaghetti
  •  1 gepelde sjalot (in dunne halve ringen)
  •  2 teentjes knoflook (in kleine stukjes)
  •  gedroogde pikante pepertjes (optioneel)
  •  1 klein blik gepelde tomaten
  •  1 eetlepel kappertjes
  •  2 eetlepels zwarte olijven (zonder pit, gehalveerd)
  •  1 klein blikje zoute ansjovis op olie (in stukjes gesneden, bewaar enkele volledige als garnituur)
  •  1 scheut balsamicoazijn
  •  peper en zout
  •  een handvol basilicumblaadjes
Recept
  1. Zet een pot gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Kook de spaghetti al dente, giet af en zet even opzij
  2. Verwarm wat olijfolie in een kookpot en voeg de sjalot, look en eventueel wat pikante pepertjes toe. Fruit tot de ui glazig is
  3. Als je een blik volledige tomaten gebruikt zet er dan even de schaar in om ze in kleinere stukken te verdelen.
  4. Voeg de tomaten, kappertjes, olijven en ansjovis toe en laat 5 minuten sudderen op een matig vuur
  5. Versnipper de basilicum en meng door de saus
  6. Voeg een flinke snuf peper toe, kruid met extra zout naar smaak (de ansjovis en kappertjes zijn ook al zout) en roer alles nog een laatste keer goed om
  7. Serveer de spaghetti met saus in een kom of diep bord
    Garneer met enkele blaadjes basilicum en wat ansjovis
    Buon appetito! Lynn

Reacties

Reacties