Haagse modellen: Ton Kuiper, Scholstraat 8A, Den Haag/ Scheveningen

Copyright: Denicolai & Provoost, West Den Haag / foto: Jhoeko

Ton Kuiper, de op twee na jongste uit een gezin van veertien, die allen gevaren hebben, vond deze logger op het grofvuil. Zijn vriend knapte hem op en schilderde er SCH.87 DE HOLLAND op. Negen van de tien passanten neemt er nu een foto van. Dat was het eerste schip waarmee Ton Kuiper gevaren heeft. Hij was toen veertien. Er was geen sprake van studeren. Zijn vader hoorde van een schipper aan de haven dat ze nog een mannetje nodig hadden en diezelf­de ochtend werd zoonlief uit bed getrokken. Zo is zijn loopbaan als visserman begonnen. Meestal bleven ze twee tot drie weken op zee, gevolgd door een rustpauze van 48 uur aan wal, en dan weer weg. Op de vensterbank verwisselt hij geregeld dit schip met andere schepen uit zijn verzameling.
Voorafgaand aan de VOR-stopover in Scheveningen toont Zeilhelden dagelijks een selectie uit modelschepen in Den Haag, tentoongesteld op vensterbanken, zichtbaar vanaf de straat.

Reacties

Reacties

Geef een reactie