Angela’s Clipper Race: Sprint naar Europa

De dagen vliegen voorbij als je het naar je zin hebt.. of iets heel spannends doet. Voor de grap heb ik vandaag tegen mijn schipper Nigel gezegd dat hij er iedere dag een paar grijze haren bij lijkt te krijgen. Nu draagt hij alleen nog maar een pet.. hahahaha

Het is tenenkrommend spannend hier. Deze etappe hebben wij onze Joker ingezet (dubbele finish punten) dus het plan is om het  heel erg goed te doen. Afgelopen woensdag zijn we na een machtige stopover in New York van start gegaan met de 1 na de laatste etappe richting Londonderry (Ierland).

Een groot onderdeel van deze etappe kan de golfstroming zijn. Als je er voor kiest om daar voor te gaan. Met 2 andere boten hebben wij dat gedaan. De rest van de vloot bleef veel noordelijker en op rumbline van de finish (3.100nm). De ca 80nm die wij ‘om’ gevaren hebben leek het absoluut waard te zijn. Met slechts 8 knopen winden deden we lachend 13 knopen snelheid. Totdat de wind gisteravond weg viel en we ontzettend veel moeite hebben moeten doen om in de golfstroming te blijven. Uiteindelijk raakten we net aan de buitenrand en ook al was het fantastisch om 6 knopen snelheid te doen met slechts 3 knopen wind ….. het was niet genoeg. Aan de ‘andere’ (meer noorderlijke) kant deden de andere boten gemiddeld 10 knopen tijdens de positie update (we krijgen deze iedere 6 uur – en vooral als je iets ‘spannends’ doet dan kunnen die 6 uren heeeeeel lang duren!).

Op dit moment begint de wind hier heel langzaam weer een beetje te bouwen, het enige nadeel is dat de windhoek absoluut niet ideaal is. Als we de koers willen varen die we willen dan is de windhoek 175 en dan kunnen we geen a-symmetrische spinaker varen. Man, man, man.. wat een struggle.. en zo zonde dat ons plan nu niet goed lijkt uit te pakken. Maargoed, nog 2735nm te gaan, hopelijk kan er in die tijd nog veel gebeuren..

Groetjes,
Angela, Dare to Lead – CV26

Reacties

Reacties