Jeroen Mohrmann 1957 -2022

Jeroen begon op aanraden van zijn oom die bij de zeeverkenners zat, op jonge leeftijd met zeilen, knopen en ‘zeeverkennen’. Vanaf zijn 12e jaar leidde hij een zeeverkennersgroepje in Baarn, het vaargebied was de Eem en de randmeren. Logisch dat hij bleef zeilen, ook tijdens zijn studententijd. Hij studeerde af in Geschiedenis en dacht docent te worden op een middelbare school. Het liep anders.

Via Harry Smit in Muiden kreeg hij de zorg van de HK 74, een oude botter, en begon hij met groepen te varen over het IJsselmeer in zijn vrije tijd. Hier leerde hij breeuwen en hozen, de schepen waren vaak lek. Al snel werkte hij ook op de Elisabeth Smit en werd hij gevraagd als schipper op een aakje/tjalkje De Vrouwe Leentje (16 meter). Met zijn aanstaande partner Karin voer hij hier drie seizoenen mee.

Toen kwam hij via de gebroeders Noë en met hun hulp, in aanraking met een casco en zijn grote wens, een eigen schip bouwen, werd bewaarheid. Jeroen leerde lassen en leerde bijna alles zelf te doen. Dit eerste eigen schip, een tjalk van 20 meter, werd aangekocht met hulp van zijn ouders, en doopte hij toepasselijk: De onderneming.

Gebruikmakend van de langzaam groeiende chartermarkt kochten Jeroen en Karin een casco en maakten daarvan een tweemastklipper van 26 meter. Deze werd door Jeroen De Tijdgeest gedoopt. Vijf jaar later werkte hij in de winter aan de Welvaart en later ook een winter aan de Willem Barentsz, niet wetende dat die beide schepen zijn eigendom zouden worden in daarop volgende jaren. Kort had hij ook de Klipper ‘Hoop geleid ons’ in zijn bezit. De markt floreerde, Jeroen ook; zijn schepen werden groter en de verdiensten ook.

Hij werd met Karin vader van drie kinderen en vestigde zich in Enkhuizen, omdat daar De Zeilvaart haar hoofdkantoor had. Vele jaren genoot hij van de zeilende chartervaart. Eén van zijn sterke kanten was het gedegen onderhoud; zijn schepen zagen er altijd om door een ringetje te halen uit.
Daarnaast zocht Jeroen steeds nieuwe niches, zo was de Willem Barentsz bijvoorbeeld de eerste trouwlocatie op een schip en verhuurde hij het schip bij beurzen in Duitsland en Zwitserland.

Met zijn drie grote masten plat aan boord voer hij de Rijn tot Bazel op en af, en trok veel bekijks. Dan inmiddels varend voor Naupar. Jeroen heeft als eerste een zeilende veerdienst opgezet, tussen Urk en Enkhuizen. Maar de laatste jaren had ook de Willem Barentsz, na vele jaren groot succes en paradepaardje van de vloot zijnde te lijden onder de tanende dagtochtenmarkt en de Coronacrisis. Jeroen bleef zich inzetten voor het fraaie onderhoud en de vele groepen die hij verwelkomde aan boord.

Jeroen was niet alleen lang actief in de chartervaart, hij was ook toonaangevend voor de ontwikkelingen op dat gebied. Hij voer vele jaren op de driemaster Willem Barentsz vanuit Enkhuizen. Op 24 juni 2022 is de wind voor Jeroen gaan liggen.

Met dank aan de familie Mohrmann

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties