Dirk Nauta 1943

Nadat hij samen met Henk Huisman op de Great Escape aan de Financial Times Clipper Race around the World (Londen-Sydney-Londen) heeft meegedaan, besluit hij dat het sneller moet kunnen.

Nauta weet het keukenbedrijf Tielsa als sponsor te interesseren en met hun steun schrijft hij zich in voor de Whitbread Round the World Race. De Tielsa is een bijna 20 meter lang, multiknik, stalen zeiljacht en de enige deelnemer aan de race met een door de sponsor ingebouwde Tielsa design keuken. Ze worden elfde in een deelnemersveld van 15 boten. Maar Dirk doet nog twee keer aan de Whitbread mee, met als beste klassering een tweede plaats met de Phillips Innovator (85/86).

Dirk Nauta en Lady Di

Oud Whitbread schipper Dirk Nauta denk er niet vaak meer aan, maar het was wel bijzonder om uit handen van Princess Di de tweede prijs voor de Whitbread round the World Race te krijgen. Na de dubbele overwinning van Conny van Rietschoten was er eindelijk weer een podiumplaats voor een Nederlands jacht in de klassieke rond-de-wereld-race. Aan boord een bemanning van toen nog onbekende talenten als Frans Hinfelaar, Bouwe Bekking en Gideon Messink. Nu zijn dat klinkende namen in de wedstrijdzeilerij. De overwinning van Philips Innovator in 1986 lijkt een eeuwigheid geleden. Maar bladerend door dozen vol vergeelde krantenknipsels, opgedroogde logboeken en omgekrulde foto’s, komt die tijd langzaam weer tot leven. Misschien waren het geen ‘echte’ wedstrijdschepen zoals we dat nu gewend zijn, maar het waren wel ‘echte’ kerels.

Reacties

Reacties