Mark Neeleman 1959

Vijf keer Olympische Spelen, meer dan 20 keer Nederlands Kampioen in acht verschillende klassen, meerdere keren de Primus Inter Paris en in 1991 ook de Conny van Rietschoten Trofee . Mark Neeleman verzamelde kampioenschappen  alsof het postzegels waren. In Nederland konden we niemand vinden die met een beter trackrecord als het gaat om winst in zoveel verschillende klassen.

Foto prive-archief Mark Neeleman

Mark was 4 of 5 toen hij in zijn eerste bootje begon. Een Piraatje, Optimisten had je toen nog niet. Het eerste jaar alleen maar roeien, daarna kwam er een zeil bij. En na de Piraat werd het de Pluis, boottypen die we nu niet meer kennen. Wel de Pampus de boot waarin zijn vader voer. In die klasse wist Mark in 2016 en 2018 het Nederlands Kampioenschap binnen te halen. “Pa heeft dat niet meer mee kunnen maken, hij was er vast trots op geweest. In 1980 heb ik het ook geprobeerd, toen nog in zijn eigen Pampus. Toen ben ik 2de geworden.”

Waar komt die drive toch vandaan? Om in zoveel klassen te willen excelleren. “Het is een uitdaging”, zegt hij er zelf over. “Je bent wel’s op een klasse uitgekeken of het verveeld als je een paar keer kampioen bent geworden. En het gaat ook om tegen wie je vaart, maar mijn uiteindelijke doel is altijd de Olympische Spelen geweest.”

En dat is hem ook gelukt, 5 keer maar liefst. Twee keer in de Finn en drie keer in de Star. “Echt grote mannen-boten. Je hebt kracht nodig en gewicht. De Star is eigenlijk de mooiste boot. Een kielboot met zwaardboot eigenschappen. Zwaar overtuigd, veel trimmogelijkheden en planeert.”

De laatste wedstrijd van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona staat hem nog goed bij. “We lagen op zilver en in het laatste rak viel de wind weg. Degenen achter ons kozen een andere kant van het parcours en die kwamen vlak voor de finish voor ons langs. Van zilver naar 4. Pure pecht. Al hebben we die wedstrijd achteraf eerder verloren. In een eerdere wedstrijd lagen we 5, we namen een risico en gingen van 5 naar 7! Het is nooit 1 moment waarin je verliest.”

En de wereld van de grote boten? Mark heeft er aan geroken. Als tacticus en later stuurman op de J klasse Rainbow en ook op de skutsje d’Halve Maen. Het trok hem niet zo. “Ik vond het fantastisch, maar het was moeilijk te combineren met mijn vaste baan. En mijn rol als tacticus op het skutsje vond ik te beperkt ten opzichte van de tijd die het vergde.”

De belangrijkste tip van deze kampioenszeiler voor aanstormend talent? “Zorg dat je er plezier in blijft houden. En niet teveel uren op het water maken. Ga korter en intensiever het water op en dan iets leuks doen op de kant.”

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties