Karma-blog: Cool! Look who’s back on KARMA again?

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via z’n blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Renovatie voorste hut

Tue 07 Nov 2023 02:20 (CET)

Rustig aan

Ik doe het rustig aan. De eerste week zit erop en ik heb er nog een kleine vier te gaan. De eerste week zit altijd vol tegenslag. Dat went ondertussen. Ik ben de afgelopen jaren een paar keer teruggeweest, voor onderhoud en om te zeilen in de Bay of Islands. Wat nu ook anders is, is dat ik geen terugvlucht heb. Ook dat geeft rust. Natuurlijk is er wel ergens een deadline, maar die is wat rekbaar. 

Wat ik doe, wil ik vooral rustig en goed doen. Te veel tegelijkertijd willen, gaat nooit goed. Op je werk niet, thuis niet en aan boord ook niet. De eerste (grote) klus die ik aangepakt heb, is bijna klaar. De voorste hut zag er zo enorm ranzig uit toen ik aankwam dat ik er echt iets aan moest doen. Voor het zeilen maakt dat geen verschil, maar voor de zeilers wel. 

Thinner, dat was het enige wat werkte en dat is een rotklus. 

5 jaar geleden heb ik het hele interieur ingespoten, met anti mould spray. Anti schimmel dus. Nou, dat heb ik geweten. Het deed z’n werk, maar droogde in de loop dat jaren op en veranderde in een plakkerige zooi, die met geen enkel schoonmaakmiddel weg te halen bleek. Thinner, dat was het enige wat werkte en dat is een rotklus. 

De voorste hut had ik nog niet gedaan. Toen ik aankwam lag daar een dikke laag vettig stof door het zandstralen. Op die plakzooi. Poetsen dus. Daarna meteen doorgepakt, epoxy primer en drie lagen polyeruthaan. RAL 9010 was het, 9010 is het nu, maar geen RAL of wel, maar dan net weer een andere kleur. Ik geloof het wel. Het ziet er in ieder geval weer strak uit. Vandaag hardt de verf verder uit, morgen pak ik de voorhut weer in. Door naar de volgende klus. Het weer opbouwen van de ankerbak.

Thu 09 Nov 2023 09:30 (CET)

Cool! Look who’s back on KARMA again. I watched his plane landing, saw him

Werner en Mitchel

walking out and give him a big hug. So happy!

After five years. Almost sailing again together. Some 5 minute jobs (according to YouTube) to do before that…

Werner Toonk

Reacties

Reacties