Karma-blog: ‘Even geen stroom, alleen licht van de olielamp’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via z’n blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

LifePo4 accu’s

Fri 10 Nov 2023 09:07 (CET)

Halverwege

Vandaag hebben we de oude accu’s eruit gehaald en nieuwe LifePo4 accu’s erin gezet. Om te zorgen dat er op de motor snel geladen kan worden meteen een prachtige high amp dynamo erin gezet. Flinke klus. Op dit moment hebben we geen stroom, en alleen licht van de olielamp. Dit gaat zo ook uit. Lekker slapen, en morgen verder knutselen. Het gaat gelukkig voorspoedig. ☀️

Sat 11 Nov 2023 10:50 (CET)

LifePo4

LifePo4 accu’s

Grote kans dat het je helemaal niets zegt. LifePo4. Dat geeft niet. Ik ben er hartstikke blij mee.

Het is het type van de nieuwe accu’s die we geplaatst hebben. Lithium. Dat gaat als het goed is een stuk beter dan de oude loodaccu’s. Een veel grotere capaciteit, makkelijker laden, verder ontladen en vrijwel continu dezelfde spanning. Of het ook echt zo werkt, en of het allemaal weer werkt, dat gaan we de komende weken zien. 
Laden de zonnepanelen de accu’s nog bij? Doet de schroefasgenerator dat ook? Wordt de start accu goed opgeladen? Doet de walstroomlader z’n werk nog? Presteren de accu’s zoals ze dat horen te doen? En vooral: Laadt de nieuwe high amp dynamo inderdaad met de hoeveelheid stroom van de specificaties? 
Op het eerste gezicht ziet het er allemaal goed uit. Complex als je zo in de bak kijkt, maar we hebben een goede tekening, de kabels zijn (waar nodig) gelabeld, en het is systematisch en logisch opgebouwd. 
Twee lange dagen intensieve bootyoga samen met Mitchel. Morgen weer even wat anders doen. 
Zzz…

Sun 12 Nov 2023 11:06 (CET)

OpenCPN heroes

Koffie met Rick en Ann

Mooie dag. Weekend of niet, wij werken gewoon door aan de boot. Accu’s zitten erin, altrernator doet het goed. Wat een geweldige service van www.smartmarine.nl. Ik ben een groot fan.

Tussendoor een koffie met Rick en Ann. Rick is al jaren een van de grootste supporters van de OpenCpn communiity. Ik gebruik dat voor navigatie en waar mogelijk draag ik bij aan de opensource community. Good old C++.W 
Wat fijn om Rick en Ann te mogen ontmoeten.

Werner Toonk

Reacties

Reacties