Karma-blog: Wel of geen koelkast?

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via z’n blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Nieuwe koelkast

Sat 04 Nov 2023 10:33 (CET)

Zeilen in de zuidelijke oceaan is alsof je in een koelkast vaart, ’s nachts dan. Groot voordeel is dat je dan geen koelkast nodig hebt. Nou ja, wel voor verse vis. Zo’n beest eet je niet in 1 x op en dan is het handig om een echte koelkast aan boord te hebben. En ooit gaat KARMA weer naar het noorden, over de evenaar. Ook dan is een koelkast fijn. 
Maar wat zijn die krengen duur. Vandaag toch maar even de knop omgezet. Oude eruit en nieuwe erin. Fancy blauwe ledverlichting erin. En bier. Koud bier. 
Ook fijn, … wilde vandaag een saucijs kopen in de supermarkt, maar ze komen met minimaal 9 tegelijkertijd hier. Maf land. Ook dat is zonder koelkast niet te doen in je up. 
Weer een klus van de lijst gedaan. Ik hoop dat de verwarming net zo soepel gaat. Dat zou echt fijn zijn als we die aan de praat hebben. 
Ow ja, en die gekke tekens in de nieuwsbrief zijn opgelost. 🙂 Geen idee of emoticons ook werken, maar dat zien we wel: ❤️

Sun 05 Nov 2023 10:48 (CET)

Internet

Starlink dish op de achterrailing

Internet aan boord is altijd beperkt geweest. Een openbaar WiFi signaal is er zelden en mobiele dekking is er onder het stalen dek vrijwel niet. 

Op zee gebruik ik een satelliettelefoon, met een externe antenne die op de railing staat. Zoiets als een carkit voor een ouderwetse (maar nog steeds prachtige) Nokia, met een antenne op het dak van de auto. Vandaag de dag al bijna niet meer voor te stellen. 
Met de satelliettelefoon kun je bellen via de satellieten van Iridium. Dat gaat ongeveer hetzelfde als 25 jaar geleden vanuit een telefooncel aan de andere kant van de wereld naar huis bellen. ‘Wat zeg je?’ … ‘Wat?’ … ‘Hoor je me?’ .. ‘Ja ik jou ook nu weer. Wat?’ . Oké, je hoeft er nog net geen muntjes in te gooien, maar de kwaliteit is echt belabberd. Mijn ervaring is dat er feitelijk geen gesprek mee te voeren is, maar er zijn ook zeilers die er positiever over zijn. 
Ik heb de gratis belminuten vrijwel niet gebruikt. Voor mij ging het om internet, dat kan ook met het ding. Langzaam en beperkt, maar het ging. Grib files binnen halen, emails in platte tekst. Nou, niet overdrijven, je kon er met wat creativiteit zelfs kleine foto’s mee versturen. Echt een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de Single Side Band radio. 
Vandaag weer een stap vooruit gezet. Er staat een Starlink dish op de achterrailing. Wat? Een ding ongeveer zo groot is als een 17’’ monitor, dat via de satellieten van Starlink op vrijwel iedere plek op de wereld draadloos, high speed internet geeft. Klinkt fantastisch en dat is het ook. 
Vandaag een downloadsnelheid van 215 Mbps. Dat is meer dan twee keer zoveel als we thuis in Amsterdam via het koper van KPN hebben. Voor een prijs die niet veel afwijkt. Waarbij KPN er dan televisie bij doet. Maar goed, dat kun je via internet ook oppikken. 

Het is heerlijk om off the grid te zijn en niet continu online.

Op zich kunnen we dus straks vanaf de oceaan zelfs Netflixen. Niet dat ik dat van plan was trouwens. Het is heerlijk om off the grid te zijn en niet continu online. Op momenten is het wel heel handig om via een snelle verbinding de weersverwachtingen binnen te halen, even met het thuisfront te kunnen bellen en ook in geval van medische nood kan het heel handig zijn.. 
Het monteren van de antenne was wel even gedoe. Zo’n 17’’ monitor op de achterrailing neemt best wat plek in. Hij zit er nu, boven de buitenboordmotor en de zonnepanelen, naast de windvaan er ver genoeg naar achteren zodat de giek (aluminium buis waar het zeil aan vast zit) hem er niet aftikt. De montage moet nog net water beter, de kabel nog weggewerkt, de router nog stormvast, maar hij doet het. En dat is fijn. Heel fijn.

Werner Toonk

Reacties

Reacties