Staat de Ibiza Regatta ook op jouw bucketlist? Organisator Nils Bollweg geeft een kijkje achter de schermen!

Met het Spaanse eiland Ibiza als decor, trekt elk jaar eind september een colonne van 20 zeiljachten in drie dagen van de ene prachtige baai naar de andere. Overdag wordt er gezeild en daarna is het tijd voor een steigerborrel, goed eten en een feestje. Als we de verhalen mogen geloven is de Ibiza Regatta de ultieme combinatie van vakantie vieren op Ibiza, netwerken én wedstrijdzeilen.

Dit jaar vindt de 12e editie van de Ibiza Regatta plaats, van 23 tot en met 26 september om precies te zijn. Heb je geen eigen boot of een team om op te trommelen voor deze bucketlist regatta? Geen nood, er zijn ook andere manieren om mee te doen. Nils Bollweg organiseert de regatta al sinds de eerste editie en vertelt ons er alles over.

Nils, kan iedereen eigenlijk aan de Ibiza Regatta meedoen?

‘De Ibiza Regatta is vrij toegankelijk als het op zeilen aankomt. Er zeilen geen professionals mee en de races duren niet langer dan een paar uur. Dat maakt het heel relaxed. We zorgen altijd dat het wedstrijdprogramma goed in elkaar zit. Na het startschot, barst de strijd los en wordt er altijd fantiek gevaren.’

‘Naast het zeilen zijn de laid back Ibiza vibes, het netwerken en de team spirit net zulke belangrijke ingrediënten. Veel bedrijven schrijven zich in met een team en charteren bij ons dan de boot. Je kunt daarbij ook nog een schipper huren als je je daar als team op het water comfortabeler bij voelt.’

Kun je ook met een paar vrienden deelnemen als je een heel team niet lukt?

‘Ja, dat kan ook! Het leuke is dat de regatta ook ooit is ontstaan doordat we met een groep vrienden bedachten om samen een wedstrijd te gaan varen. Ik droomde al heel lang van het organiseren van een regatta. Pas toen ik na zeven jaar op Ibiza weer in Nederland ging wonen, kwam die droom tot leven. Als je nu denkt, wij willen wel graag met twee of drie enthousiaste vrienden komen, dan kan dat!’

Op de inschrijfpagina lees ik dat een individuele boeking voor een week alleen voor existing relations is, klopt dat? 

‘Ja, dat staat er inderdaad, maar zo streng is het natuurlijk niet. Er is trouwens op 15 juni in Noordwijk een soort reünie tijdens de Ibiza Catamaran Party, waar ook het winnende damesteam van vorig jaar aanwezig is. Misschien nog wel leuk om te vertellen dat het sowieso een regatta is waar veel damesteams aan meedoen. Het feestje in Noordwijk is wel een leuke manier om kennis te maken met teams en zeilers die al betrokken zijn bij de regatta.’

‘Het leuke aan ons evenement is dat het niet alleen om zeilen draait, je leert ook het eiland op een hele andere manier kennen. Als reguliere bezoeker van het eiland kom je niet op de plekken waar wij via met de boot wel komen. Daarnaast zorgen we samen met ons lokale netwerk dat er elke avond iets bijzonders op het programma staat. Dit jaar gaan we bijvoorbeeld dineren bij het clubhuis van de zeilvereniging Port Nautic Ibiza, waar sinds kort een sterrenkok in de keuken staat.’

Je vertelde dat je elk jaar iets nieuws toevoegt aan de regatta, wat kunnen deelnemers dit jaar verwachten?

‘Ik ben nu bezig om een track & trace systeem toe te voegen aan de regatta, zodat de wedstrijden en de route te volgen zijn. Daarnaast is het nu voor het eerst gelukt om voor alle deelnemers toegang te regelen tot een iconische nachtclub op het eiland. Het hele programma van de Ibiza Regatta is te bekijken op onze website.’

‘Ook voor de komende jaren hebben we nog allemaal ideeën om te ontwikkelen. We hebben afgelopen jaar aangegeven dat we nog 10 jaar doorgaan. Door het jaar heen ben ik de enige organisator, maar gedurende de regatta loopt er een team van acht mensen rond die alles rondom de regatta regelen en organiseren.’

Deelnemen aan de spannendste zeilwedstrijd van de Mediterranee?

Als je interesse hebt om deel te nemen kun je contact opnemen met de Nils. Je ontvangt een brochure met alle opties om je tijdens de regatta volledig te ontzorgen.

Reacties

Reacties