Op bezoek bij The Mule van American Magic

Vlak buiten Newport (USA) in Narragansett Bay in Portsmouth op het terrein van de Hinckley Shipyard bevind zich de teambase van het America’s Cup team American Magic. Toen ik gevraagd werd of ik mee wilde op een exclusive tour voor een gelimiteerd aantal leden van New York Yacht Club om de team base van ‘ons team’ te komen bekijken kon ik natuurlijk niet weigeren. Na helemaal doorgelicht te zijn over wie ik ben, wat ik doe en of ik geen spionagewerk zou doen was ik dan eindelijk goedgekeurd voor de gastenlijst.

Eenmaal aangekomen op het terrein van de Hinckley Shipyard, verstopt tussen de loodsen staan twee grote gloednieuwe witte tenten en een mini container city omringd door hekken bekleed met de New York Yacht Club burgee en American Magic. Na mij ook weer hier keurig gelegitimeerd te hebben mag ik naar binnen waar wij door een deel van het team en principals met champagne worden ontvangen.

In de zeilloft, tussen de verschillende testzeilen krijgen wij een korte introductie en vragenrondje door schipper Terry Hutchinson, team principal Doug DeVos en New York Yacht Club Commodore Phil Lotz. Daarna mogen wij zelf rondkijken op de werkvloer. De zeilen, extra masten en test moth bootjes op wielen met verschillende zeilvormen erop mogen wij van dichtbij bekijken.

Net wanneer ik met fascinatie naar de techniek en doek van het dubbele grootzeil zit te kijken (want als textile designer en zeilmaker is dit natuurlijk het einde) komen er uit verschillende containers jongens in gele hesjes en bouwhelmen naar buiten gerend want The Mule komt terug van practice en moet het water uit. Met een grote kraan wordt The Mule het water uit gehesen en de andere tent in gereden waar de shore crew al klaar staat om hem schoonste maken en sensoren af te dekken met oranje neon hoezen of van boord te halen. Vandaag heeft The Mule met twee verschillende foils gevaren en een extra lang en smal roerblad. Per dag worden de combinaties van verschillende foils en roerbladen gewisseld om de optimale configuratie te verkrijgen. Naast de boot staat een groot rek met wel 8 verschillende roerbladen variërend in vorm, lengte en breedte die per dag gewisseld worden om verschillende date te verkrijgen. Ieder onderdeel van de boot is voorzien van sensoren wel meer dan 150 stuks en op de chase boot en op de wal is een team constant bezig met het verzamelen en analyseren van de data die de boot geneert.

Terwijl wij onder de boot staan heb ik een gesprek met Terry Hutchinson en Doug DeVos over wat voor hun de drijvende factor is om dit event te willen winnen. Beiden geven aan dat het heel mooi zou zijn als de cup weer op zijn originele plaats op het clubhuis op 44th street in New York City zou kunnen komen te staan, maar belangrijker is dat als de cup gewonnen wordt zij deze positie willen gebruiken om de zeilsport te promoten onder jongeren. Want wij weten allemaal dat het geen groeiende sport is momenteel. Wat het plan daarvoor is weet men nog niet, want het blijft een moeilijk vraagstuk. Maar nu moet er eerst gewonnen worden!

Steffie Plomp

Reacties

Reacties