Talent bij Holland Ocean Racing: leven in het teken van zeilen

Ondanks dat je aan boord veel mensen om je heen hebt, moet je jezelf altijd op nummer één zetten om door te kunnen gaan.

The Ocean Race, voorheen Volvo Ocean Race, is de langste en zwaarste zeilwedstrijd ter wereld. Daarnaast telt The Ocean Race veel gevaren. De deelnemers komen in aanraking met tropische stormen en de kans om overboord te slaan en niet meer teruggevonden te worden, is aanwezig. Daarnaast zijn de levensomstandigheden aan boord enorm primitief.

Toch is het varen van The Ocean Race de grote droom van de dertien talenten aan de Ocean Races Academy van Stichting Holland Ocean Racing. Een van die talenten is Michiel Goegebeur (19). Aan boord van een oude Volvo Ocean racer vertelt hij waarom hij droomt van een plek aan boord in The Ocean Race.

‘In 2014 voer ik samen met mijn broer en vader de haven van Scheveningen binnen. We kwamen deze boot tegen en vroegen eigenlijk heel bot: ‘Mogen we een keertje mee?’. Toen zeiden ze: ‘Nou, als je eerst even komt klussen dan mag het’. Zo is het eigenlijk begonnen. Vanaf daar is het eigenlijk alleen maar geëscaleerd.’

‘Ik zit nu zo’n vijf tot zes dagen per week op de boot en hoop in 2021 met The Ocean Race mee te kunnen doen. Of dat gaat lukken is de vraag. Je moet er echt heel hard voor werken, de juiste mensen kennen en laten zien dat je héél graag wilt. Ook is het belangrijk om goede resultaten te halen zoals het winnen van een WK.’


Je bent nu 19 jaar en je leven staat helemaal in het teken van zeilen. In hoeverre ziet jouw leven er anders uit dan dat van leeftijdsgenoten?

‘Ik hou niet van feesten of laat opblijven. Ik werk liever hard aan de boot of ga varen. Ik denk dat je van zeilen wel wat sneller volwassen wordt. Ik zat altijd op voetbal. Ik vond het wel leuk maar haalde er toch niet echt m’n plezier uit. Hier zet ik persoonlijk zoveel stappen. Ik maak zoveel mee en het is erg leerzaam om te doen.’

Wat vind je zo gaaf aan zeilen?
‘Het is een hele pure sport. Alles wat je doet, heeft meteen een gevolg. Je hebt geen excuses. Als iets mis gaat, ligt het óf aan jezelf óf aan het team. Dat is het andere aspect van zeilen. Je kan zelf misschien wel heel goed zijn, maar als je niet in een team past, dan schiet het ook niet op. Je moet ook goed samen kunnen werken.’

Het leven aan boord tijdens jullie trainingen van de Ocean Races Academy en later in The Ocean Race, is erg primitief. Hoe ga je daar mee om?
‘Het is belangrijk om jezelf goed aan te voelen en goed op jezelf te passen. Heb je genoeg gegeten, gedronken en geslapen? Je past je wel snel aan aan de leefomstandigheden. De wachtsystemen raak je ook wel snel aan gewend. Maar na een tijdje gevriesdroogd voedsel te hebben gegeten, kan ik wel genieten van een hamburger of pizza. Haha.’

The Ocean Race duurt negen maanden lang en je komt in aanraking met extreme weersomstandigheden. Ben je daar niet bang voor?
‘Nou, niet zozeer. Ik ben misschien wel een beetje voorzichtig. Maar nee, ik ben er niet bang voor. Het lijkt me juist heel gaaf om het te ervaren. Om te voelen hoe je er zelf mee om gaat en hoe het je sterker of zwakker maakt. Ik ben wel een harde werker en een doorzetter. Ik bijt er graag m’n tanden in.’

Wat is het belangrijkste dat je van zeilen hebt geleerd?
‘Dat je ondanks dat je aan boord veel mensen om je heen hebt, jezelf altijd op nummer één moet zetten om door te kunnen.’

Nynke Cuperus

Reacties

Reacties