‘Wat ons nog rest is een volle doos groene appels en daarnaast genoeg fruit in blik’

Op de bark Europa, die op weg terug is vanuit Ushuaia naar Scheveningen vanwege het coronavirus, gaat het leven ‘gewoon’ door. Inmiddels de evenaar gepasseerd nu richting het noordwesten met een knoop of 6 in een voornamelijk aan-de-winds rak. De watertemperatuur gaat omlaag en de wind geeft ook zeker wat meer verkoeling aan dek. Zeilhelden sprak (met medewerking van Hestag Media) met Gjalt Gaastra, de kombuis-held aan boord. Hij bedacht een leuke vraag voor alle trouwe lezers die je onderaan dit blog kunt lezen.

‘We hopen natuurlijk dat de wind ons gunstig gezind is’.

De inmiddels bekende ‘must-knows’ waar we steeds mee beginnen: zijn die er? En kunnen je deze uitleggen? Jazeker, er is een eind gekomen aan de windstiltes, we hebben de vaart te pakken en gaan met een knoop of 6 richting het noordwesten. We hopen natuurlijk dat de wind ons gunstig gezind is en dat deze op een gegeven moment naar het Oosten draait, zodat we wat meer richting het noorden kunnen koersen.
Verder is er een eind gekomen aan het tijdperk van het verse fruit. De
sinaasappels, grapefruits, kiwi’s en meloenen zijn op. We hebben bijna
niks weg hoeven gooien. Al deze vitamines zijn allemaal door ons
opgenomen, dus we hebben een redelijke buffer. Wat ons nog rest is een volle doos groene appels en daarnaast genoeg fruit in blik.

‘We hebben de vaart te pakken en gaan met een knoop of 6 richting het Noordwesten’.

Wat doen jullie als er werkelijk geen wind is? Zijn de klussen
niet een keer gedaan?
Voor het werk in het kombuis gaat deze vraag niet echt op. Ook als er
geen wind is moet er natuurlijk wel wat gegeten worden.
Maar ook de klussen in het tuig,  aan dek en benedendeks gaan altijd door.
En nee op een schip als deze zijn de klussen nooit, maar dan ook nooit
een keer gedaan. Dat is een gegeven.

Hoe gaan jullie om met de temperatuur?
We gaan nu met rap tempo richting het noorden en dat is al wel te
merken. De watertemperatuur gaat omlaag en de wind geeft ook zeker wat
meer verkoeling aan dek. In het kombuis merk je ook al dat het minder
warm en plakkerig is dan een week geleden. Deze verandering wordt door
ons met open armen ontvangen. In de tropen kun je weinig anders doen dan je aanpassen aan de omstandigheden, een paar ventilatoren ophangen en je werk tempo iets aan passen. Maar vooral het drinken van veel water,
de hele dag door is toch wel erg belangrijk. Gelukkig ligt dat nu
achter ons en wordt het allemaal iets draaglijker in het kombuis.

‘Het wordt nu allemaal weer iets draaglijker in het kombuis’.

Wellicht is het leuk om aan onze trouwe Zeilhelden en Bark Europa fans een vraag te stellen die op alle vlak te maken heeft
met de bark Europa. En dan eentje die niet te Googelen valt
😉

Hoeveel kilo wit meel gaat er in totaal op deze reis gebruikt worden gerekend vanaf ons vertrek uit Ushuaia op 27 maart jl. tot aan Scheveningen, met een 19 koppige bemanning?

(geef je antwoord hieronder dan spelen wij het door naar Gjalt)

Reacties

Reacties