Winterdag met ROST

Na een knallend debuutseizoen met ROST 3, waar we als nieuw team onze eerste ervaring hebben opgedaan tijdens de Stellendam Regatta zijn we erin geslaagd met de ultieme line-up goed te presteren in wedstrijden op de Noordzee en de Solent. De kers op de taart was de overwinning als Nederlands kampioen IRC 1 in Breskens. Nu we aan het begin van de winter met de boot aan wal staan, betekent dat niet dat ROST (Rotterdam Offshore Sailing Team, red.) stil staat. Nee, ook in de wintermaanden gaat het ROST-traject onverminderd door. Graag nemen wij, Marijn (23, grinder) en Carlijn (25, gennaker trim), jullie mee in hoe een dag in ons winterseizoen eruitziet! 

Naast het klussen staat sport hoog op onze winteragenda. Met de boot op het droge hebben we meer tijd over in de week en die gebruiken we volop om het komende seizoen als team fysiek sterker aan de startlijn te verschijnen. Onze thuisbasis mag wel in Rotterdam zijn, maar met de teambus cruisen we langs Delft en door richting Hellevoetsluis, waar onze boot wintervertier zoekt. In de loods die, als ROST er is, de loods met de beste playlists en hitjes van Nederland is.

Het sporten gaat door

De Van Uden is een stuk groter dan verschillende boten waar de teamleden vanaf komen, maar dat maakt hem fysiek niet minder uitdagend. Waar een fok van een Nacra of het grootzeil van een Laser nog goed is te dragen, zijn de zeilen bij ons aan boord van een stuk forser formaat. ‘’Zeker met mijn functie op de pedestal(grinder of koffiemolen, red.) is het samen met Quintus onze taak om de zeilen zo snel mogelijk omhoog en naar beneden te krijgen.’’ zegt Marijn. “De winterperiode is voor ons de uitgelezen kans om ons fysiek op te krikken en te focussen op ons uithoudingsvermogen. Als het een keer geen klusdag is, zijn wij dan ook minimaal 4x per week in de sportschool te vinden om het volgende seizoen gelijk vanaf de eerste wedstrijd te kunnen vlammen!”

In de groepschat wordt het vertrekuur vaak iets opgerekt. Waarom? Omdat sommigen van ons graag eerst een uurtje sporten, voordat we aan de klusdag beginnen. Nadat alle sportschoolgangers in zijn gestapt en de boulderaars van de muur zijn geplukt, rijden we door de frisse en koude lucht naar de boot die op ons wacht.

Klussen in Hellevoetsluis

Eenmaal in Hellevoetsluis verdelen we de taken aan de hand van een kluslijst met prioriteiten. ‘’Deze week stond in het teken van het afronden van het schuren van het onderwaterschip, een klus die we met een select groepje te lijf gingen.‘’ vertelt Carlijn.

Terwijl we met 13 zeilers op het water kunnen knallen, merken we dat klussen met 13 man niet altijd het meest efficiënt is. Daarom kiezen we tijdens klusdagen voor een kleiner clubje van 4 tot 6 personen. Dit geeft ons ook de flexibiliteit om in het weekend eens iets anders te doen dan klussen. Ieder weekend kiezen we een aantal klussen uit die op ons lijstje staan, net zolang tot deze allemaal zijn afgevinkt en we aan het begin van volgend seizoen weer met een kakelverse boot van start kunnen.

Seizoensafsluiting

Wat deze klusdag extra bijzonder maakte, was de afsluiting in Jachtclub Scheveningen. Het stof van het schuren werd uit het haar geveegd en de kluskleding werd verruild voor een feestelijke outfit, want wij gingen naar de prijsuitreiking van de Noordzee Club. Een avond vol gezelligheid, lekker eten en de kans om andere zeilcrews te ontmoeten.

Tussen de gangen door werden verschillende crews naar voren geroepen die dit jaar in de prijzen zijn gevallen. het is mooi om te zien welke andere boten in andere klassen allemaal actief zijn. Wij mochten deze avond de Gouden IRC-Verbondsbezem in ontvangst nemen voor een eerste plek in de Noordzee Club competitie IRC overall en de Witte Raaf wisselprijs voor de eerste plek in de IRC 1. Dit soort avonden laten ons als team stilstaan bij hoe gaaf het is dat we met elkaar mogen deelnemen aan deze wedstrijden en dat we dankbaar zijn voor het hele support team en partners die dit voor ons mogelijk maken, samen met alle vrijwilligers en de wedstrijdleiding.

Om het volgende seizoen met nog meer successen af te kunnen sluiten, zullen wij in ieder geval de hele winter druk in de weer blijven. Wij kijken dan ook naar uit om jullie up-to-date te houden via onze maandelijkse column, en natuurlijk onze socials!

Carlijn Reumer en Marijn Goedel

Reacties

Reacties