Rondleiding op legendarische racer Gipsy Moth IV

Deze maand meren vijf zogenoemde tall ships af bij Het Scheepvaartmuseum. Deze internationale gastschepen zijn uniek vanwege hun omvang en geschiedenis. Ze zijn tijdelijk te bezichtigen voor het museumpubliek. Een uitje voor geschiedenisfanaten en scheepsliefhebbers om snel in de agenda te zetten, want deze schepen zijn zelden in Amsterdam.

Foto Twycer / Het Scheepvaartmuseum 

Buiten deze categorie maar ook aan de steiger bij Het Scheepvaartmuseum is de Gipsy Moth IV te bewonderen, het schip waarmee Sir Francis Chichester in 1966 solo rond de wereld is gezeild. Chichester was 64 toen hij aan de tocht begon, had al meerdere solo-wedstrijden gezeild, maar dit was de eerste keer dat hij solo rond de wereld zou zeilen. Hij wou de befaamde route varen die de clipper schepen voeren om specerijen uit de Oost op te halen. Chichester liet de Gipsy Moth IV bouwen bij de bekende werf Camper en Nicholsen. Het werd het eerste schip dat special voor een solowedstrijd op de oceaan werd gebouwd. Uiteindelijk wist Chichester in 274 dagen rond de wereld te zeilen en brak daarmee zeven wereldrecords, waaronder dat van snelste wereldomzeiling in een klein vaartuig en van de langste onafgebroken solotocht op zee.

Bijzonder aan de Gipsy Moth IV is de verwarming die doorliep tot in de kuip zodat de schipper zijn handen kon warmen tijdens de koude dagen op lage breedte.

Tijdens de stopover van de Ocean Race lag de Gipsy Moth IV in Scheveningen naast het clubhuis van de Jachtclub. Het afgelopen jaar heeft het schip een intensieve refit ondergaan en de nieuwe Nederlandse eigenaar gaf ons vol trots een rondleiding op het schip. In Amsterdam mag u niet aan boord van de Gipsy Moth IV komen, maar hier kunt u wel zien hoe het schip er van binnen uitziet.

De huidige eigenaar wil het schip geheel in originele staat herstellen en zoekt nog een aantal specifieke onderdelen. Contact daarover kan via redactie@zeilhelden.nl

Ketch Gipsy Moth IV is tot en met 3 september te zien aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum.

Reacties

Reacties