Verdien op reis, meer mogelijkheden dan verwacht!

Zaterdagochtend stap ik in de auto op weg naar de training “Verdien op reis” door Joshua van Eijndhoven en Katia Monteiro, een erg leuk stel dat op dit moment op wereldreis is per zeilboot. De reden dat deze training mij enorm aanspreekt is dat ik ooit zelf ook graag per zeilboot de wereld rond wil reizen na het behalen van mijn HBO diploma. Het leek mij daarom heel interessant en goed om eens te horen hoe twee ‘veteranen’ op dit gebied het financieel (nog steeds) voor elkaar krijgen om te blijven reizen.

IMG_5321
Katia, Mitchell en Joshua

Aan het begin van de training vraagt Joshua aan iedereen om zich even individueel voor te stellen. Wat mij direct opvalt is dat er niet alleen zeilers aanwezig zijn maar ook mensen die op een andere manier van plan zijn over de wereld te gaan reizen, bijvoorbeeld iemand die van plan is binnenkort op de fiets te vertrekken en een stel dat de wereld rond wil met hun vierjarige zoon per legervoertuig. Al met al is het een zeer divers en speciaal gezelschap waarin ik mij bevindt.

Vooraf aan deze training had ik drie punten waar ik graag wat meer over wilde weten.

Ten eerste, Op welke manieren is er geld te verdienen op reis?
Er zijn heel veel manieren zijn om geld te verdienen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een videovlog bij te houden via Youtube of Vimeo. Het nadeel is alleen dat dit veel tijd in beslag neemt en dat je dan eerst veel volgers moet zien te krijgen voordat bedrijven hun advertenties of producten aan jouw kanaal willen koppelen. Mocht je dit toch willen doen dan is het heel belangrijk dat je een ‘uniek of/en interessant verhaal hebt’ dat volgers en bedrijven aantrekt. Een job waar prima geld in te verdienen is, is ‘Marine leisure’, waar vooral op het werken op ‘Superyachts’ is ingegaan. Hier blijkt prima geld in te verdienen en met een beetje geluk levert het ook leuke reisjes op. Joshua geeft aan dat je het beste per regio of land kan bekijken of het economisch goede plekken zijn om te gaan werken. Ook is het erg belangrijk om gebruik te maken van jouw eigen kwaliteiten en om uit te zoeken in welke landen daar vraag naar is.

Ten tweede, Hoe kom je aan werk op reis?
Joshua vertelt dat hij en Katia nog nooit gesolliciteerd hebben voor een baan die zij onderweg gekregen hebben. Hij vertelt dat zij op Superjachten zijn begonnen door in de bar bemanningsleden aan te spreken. Joshua en Katia blijven beiden de nadruk leggen op het feit dat je persoonlijke netwerk aan contacten erg belangrijk is. Zonder de juiste contacten is het lastiger om aan werk te komen. Joshua en Katia vertellen dat zij altijd behulpzaam zijn naar ander mensen toe en vaak klusjes hebben gedaan zonder betaling. Op deze manier creëer je ‘Goodwill’ wat uiteindelijk kan leiden naar positieve dingen zoals een job op een Superjacht.

IMG_5314

En ten derde, Hoe manage je je financiën wanneer je op reis bent?
Het is in de eerste plaats belangrijk dat je een contactpersoon hebt in Nederland die de post in de gaten houdt en eventuele andere dingen. Op deze manier kan er niks ontgaan aan je aandacht. Ten tweede is het erg belangrijk om een financiële buffer achter de hand te houden van tussen de 5000 en 7500 euro. Op deze manier is er altijd geld om bijvoorbeeld twee vliegtickets terug naar Nederland te kopen in geval van nood. Joshua vertelt dat het bij hem voorzichtig begint te kriebelen om werk te gaan zoeken wanneer de teller onder de 10000 euro zakt.

De training was zonder meer professioneel en erg gezellig. Het mooiste vindt ik dat ik hier persoonlijk veel van heb geleerd en er ook veel nieuwe leuke contacten aan over heb gehouden.

Deze training is mijn eerste officiële investering geweest op weg naar de start van mijn toekomstige reizen!

Mitchell Greven

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van www.joshandhope.org.

 

Reacties

Reacties