Ben de Ruyter 1948 – 2023

Woensdag 9 augustus is Zeilheld Ben de Ruyter op 75- jarige leeftijd overleden. Ben was al enige tijd ziek en worstelde ontzettend met loslaten.

Foto familie-album

Velen kennen hem van de Whitbread Round the World Race 1977/78 die hij op de Tielsa van Dirk Nauta heeft gevaren. De jongere generatie kent hem van zijn zeiljacht Panta Rhei een ex-IOR racer van 43ft, ontworpen door Doug Peterson. Het schip was voorheen bekend als de succesvolle Schuttevaer die de beruchte Fastnet Race van 1979 schadevrij uitvoer.

Ben heeft de afgelopen 25 jaar vele honderden zeilers aan boord van de Panta Rhei mogen ontvangen en zeilde regelmatig wedstrijden op het Markermeer. Mede door zijn ervaringen opgedaan tijdens de Whitbread Round the World Race aan boord van de Tielsa van Dirk Nauta, wist hij altijd de rust te bewaren.

Het geduld en het vakmanschap van Ben als schipper aan boord van een niet alledaags zeiljacht dwong respect af. Negen van de tien keer ging de Panta Rhei als eerste over de startlijn want er werd gezeild om te winnen. Naast een bevlogen zeiler was Ben vooral ook een zeer gewaardeerd, vriendelijk en inspirerend mens, hij zal door velen ontzettend gemist worden.

Saskia Poelman

In 2016 interviewde Saskia Poelman, Ben de Ruyter over zijn deelname aan de Withbread Round the World Race.

Regelmatig verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties