Zeilhelden Wrap Up 2021

Geen actieve herinneringen aan 2021? Check dan deze Wrap Up van afgelopen jaar. We waren allemaal een beetje pandemoe. Maar het bracht ook nieuwe inzichten hoe we in contact konden blijven met onze Zeilhelden. In dit overzicht geen usual stories, wel de verhalen waarvan wij vinden dat die een must read zijn.

Zo hadden we veel live gesprekken met zeilers via Instagram. Hier spreekt Fiep Herinckx met Karsten en Saartje die via School at Sea op een driemaster de oceaan oversteken en hun huiswerk maken.

Onze Zeilhelden Instagram feed is sowieso een aanrader om te volgen. En als je ons tagged in je posts of stories dan delen we dat 🙂

Waar we ook trots op zijn is dat we als enige Nederlandse medium bij de start van de Transat Jaques Vabre waren en daar het enige Nederlandse team volgde. Frans Budel en Ysbrand Endt hebben een geolied team opgezet waarmee ze meerdere doublehanded wedstrijden zullen varen op de Class 40 Sec Hayai. In tekst, met video en audio via Spotify kon je op de hoogte blijven van hun verhalen.

We hebben ook een aantal columnisten die we echter toppers vinden door hun manier van schrijven en het kijkje dat ze geven in een andere wereld. Zoals Eric de Groot.

Iemand postte een verhaaltje op Facebook. Over een hachelijke situatie tussen een jacht en een veerboot. Ik las de post en bij toeval kwam dat ter sprake op de brug van een veerboot, twee dagen later, toen ik daar werd uitgenodigd tijdens een overtocht naar Terschelling.

En Thierry van Veghel die als Sea Rangers waakt over het grootste natuurgebied; de zee. En daar kan hij mooi over schrijven.

Wat maakt zeilen zo leuk? Is het “het glazen bol gevoel” als je ver op zee bent? Het gevoel van tarten van de elementen wanneer de omstandigheden wat zwaarder worden en Poseidon jou toestemming heeft verschaft tot het oversteken van zijn woonkamer? Of misschien de verbinding met oude mythes en verhalen uit tijden waarin men nog niet wist wat hun eindbestemming was? Al deze vragen stel ik mijzelf terwijl ik me verlies in het aanzicht van het vloeibare bladgoud op de golftoppen van de ondergaande zomerzon.

Niet alles werd afgelast dit jaar, sommige evenementen konden wel doorgaan. Wij kozen niet de grootste uit, wel de meest koude wedstrijden, zoals de Bikkeltocht. Chris, Ruben, Merle en Meine deden verslag.

….. Ongeveer 3e stonden we totdat onze boom brak (zoals we in de vorige update al zeiden). Vanaf hier zakte de moed al een beetje in. Het werd peddelen… peddelen… peddelen… na 11 uur proetelen en weinig slaap waren we allemaal echt helemaal kapot (zoals je wel kan zien in de foto’s, hahaha).

En de Langweer Coldrace. Ook daar was het weer bikkelen, all viel het dit jaar mee met de kou. Met de wind ook overigens de eerste dag. Maar de finale was weer als vanouds zinderend.

Uiteraard de wekelijkse mini-bio’s van Zeilhelden, bekend of minder bekend, olympisch of avonturier, vernieuwers of rolmodel. Zoals Eef Willems.

Het Brabantse meisje, dat zo graag naar zee wou dat ze voor haar eerste oceaan oversteek zelfs op een lekke kotter stapte met een onzekere schipper. Het kwam goed met Eef.

En dit Olympisch jaar spraken we ook met een aantal Oranje toppers, waaronder dit super-duo, die helaas niet meer samen varen, maar waarmee we wel lol hebben gehad.

Annemiek en Annette zijn komende vrijdag te gast in het Zeilhelden Quarataine CafĂ© en vanwege de RIVM-regels is er nog plek voor 20 gasten. Aanmelden kan via deze link. Iedereen die rekening houdt met de 1,5 meter afstand en een vraag heeft voor deze Olympische dames is welkom.

En soms verdient een monument een gedicht …..

De Lange Jaap is waarschijnlijk niet meer te redden. Er zitten scheuren in de gietijzeren toren en waarschijnlijk moet zij worden afgebroken. Dit rijksmonument (sinds 1988) is de langste vuurtoren (63,45 meter) van Nederland en staat bijna aan het eind van de wereld. Dat verdient een ode. Vandaag van de Helderse stadsdichter Yanaika Zomer.

Reacties

Reacties