Lange Jaap #1

De Lange Jaap is waarschijnlijk niet meer te redden. Er zitten scheuren in de gietijzeren toren en waarschijnlijk moet zij worden afgebroken. Dit rijksmonument (sinds 1988) is de langste vuurtoren (63,45 meter) van Nederland en staat bijna aan het eind van de wereld. Dat verdient een ode. Vandaag van de Helderse stadsdichter Yanaika Zomer.

Foto Ilse Kootkar

Jaap

Kon ik scheuren dichten,

dan schreef ik alleen nog

over rood gegoten wanden.

Ik kalkte torenhoge woorden

in stevig vocabulaire.

Ik pleisterde zijn wonden

met vloeiende strofes.

Voegwoorden,

die stolden in het staal.

Zachte prevels goot ik in de leemtes:

‘Niet breken nu. Ik houd je overeind.’

En als de Jaap gedicht was,

dan schuurde ik zijn huid op,

lichtjes. Vier maal

en dan heel even niets.

Zo wist ik zeker

dat iedereen weer thuiskwam.

Mijn stad aan zijn voeten

is nergens zonder hem.

Yanaika Zomer
Stadsdichter Den Helder

Reacties

Reacties