Kiran Badloe voor tweede keer winnaar Conny van Rietschoten Trofee

Voor de tweede keer is Olympisch windsurfer Kiran Badloe tot zeiler van het jaar benoemd, de Conny van Rietschoten Trofee is weer voor hem.

De jury vond Badloe’s gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio, samen met zijn Wereld- (derde keer op rij) en Europese titel in de RS:X klasse in 2021, zwaarder wegen dan de prestaties van de twee andere genomineerden, Marit Bouwmeester in de Laser Radial (brons in Tokio) en het 49erFX duo Annemiek Bekkering & Annette Duetz, dat in Tokio ook een bronzen medaille wist te bemachtigen.

Foto Watersportverbond

De Flyer Trofee gaat naar de 18-jarige Paul Hameeteman. versloeg in deze categorie drie andere genomineerden dankzij zijn prestaties tijdens zijn allereerste WK voor junioren in de Laser Standaard / ILCA 7 klasse in het Poolse Gdynia, waar hij Wereldkampioen U19 werd en als zesde eindigde in de categorie U21. De drie andere kandidaten voor deze Trofee waren Annemijn Algra (16), goud bij het EK Jeugd in de ILCA 4 / Laser 4.7 klasse, Hidde Schraffordt (15), zilver Jeugd WK ILCA 4 / Laser 4.7 U16 en 6e overall en Hidde van der Meer (17), brons tijdens Jeugd EK in de toekomstige Olympische iQfoil klasse.

Foto Watersportverbond

De Flyer Trofee is voor het talent of het team dat in het kalenderjaar waarin hij of zij is/zijn genomineerd, dat hele kalenderjaar 21 jaar of jonger is/zijn en die (gezamenlijk) een opmerkelijke prestatie heeft/hebben geleverd in de zeilsport.

De Coach van het jaar Trofee gaat naar de Nieuw-Zeelander Aaron McIntosh. Hij werd door de jury verkozen boven Roelof Bouwmeester op basis van zijn geweldige prestaties met meerdere zeilers en in het afgelopen jaar in het bijzonder met Kiran Badloe, de tweede surfer die hij een gouden medaille op de Olympische Spelen bezorgde. Drie gouden medailles op drie opeenvolgende Spelen met twee verschillende zeilers. Bouwmeester wist in de vier jaar van zijn rol als coach voor zus Marit haar een bronzen medaille te bezorgen in Tokio.

Foto Aaron McIntosch (Twitter)

De Coach van het Jaar Trofee is bedoeld voor de coach die zijn of haar sporter tot zeer bijzondere prestaties wist te begeleiden in het afgelopen jaar.

In dit rijtje prijzen neemt de Maas Trofee een bijzondere plaats in. De Maas Trofee is een oeuvre prijs, voor een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport in het afgelopen kalenderjaar.

Foto Watersportverbond

De jury kent de Maas Trofee rechtstreeks toe zonder nominaties en oordeelde als volgt: “Het Nederlandse Hansa Zeilteam is een ploeg met bijzondere zeilers. Bijzonder, omdat ze laten zien hoe mensen met een beperking zeer intensief samenwerken en tot uitmuntende prestaties weten te komen op alle gebied. En dat terwijl alle financiering, het vervoer van de boten, van de RIB’s en van de zeilers door het team zelf geregeld moeten worden. En dat zowel in Nederland als internationaal. In het internationale zeilveld zijn velen van hen een voorbeeld om ook met zeilen te starten. Tijdens het afgelopen WK in Palermo, Sicilië, heeft dit team een geweldige prestatie neergezet in een veld waarin valide en mindervalide zeilers het tegen elkaar opnamen. Dankzijn haar uitzonderlijke prestaties is Vera Voorbach het boegbeeld van dit team in deze tak van de zeilsport geworden. In de Liberty heeft zij als eerste zeiler met een beperking de overall prijs gewonnen. In het Servo klassement stond zij ook op de hoogste trede, samen met twee andere Nederlandse zeilsters. De prestaties van dit team en met name die van Vera Voorbach hebben voor een ongekende promotie voor de zeilsport voor zeilers met een beperking gezorgd”.

Gezien haar grote verdiensten voor deze sport kende de jury de Maas Trofee toe aan Vera Voorbach.

Reacties

Reacties