Peter Stuivenberg 1952 – 2021

Kan je het best omschrijven als avonturier, schrijver, zeiler, onderzoeker en kritische volger van de recente maatschappelijke gebeurtenissen. Maar misschien nog wel het meest als een gedreven onafhankelijke geest.

Peter behoorde samen met Eduard Rijnja, Rob de Wijk, Flip Dronkers, Henk Bezemer, Ties van Os en Hennie ten Dam tot de eerste medewerkers van het blad Zeilen. Peter was een doener, die niet snapte waarom hij elk jaar dezelfde mensen bij de door Zeilen georganiseerde vertrekkersdagen zag. In zijn visie was had je voor vertrekken twee zaken nodig: een boot en wilskracht.

Hij bouwde zelf een boot. De Wipi, een 40-voeter Vd Stadt ontwerp. Zeilde rond de wereld en leed schipbreuk in de Golf van Aden. Bouwde een nieuw schip, deze keer een aluminium 50-voeter, de Crossroads. Een snel schip waarmee je weersystemen voor kon blijven. Dat was een ander deel van zijn visie op oceaanzeilen. Zoals hij ook geloofde in ritme, regelmaat en een strakke ordening aan boord. Hij schreef er boeken over (die ik stuk gelezen heb), hield er lezingen over en was te gast in talkshows op TV.

Naast zeilen was Peter ook grondig en gedreven in al zijn andere projecten. Samen met zijn partner zeilden ze over oceanen, organiseerden expedities door de Sahara en het Amazone oerwoud. Dat was niet alleen avontuur, hij documenteerde zijn expedities grondig en schreef er ook over.

Zijn schrijven ging veel verder dan de boeken over zeilen en hebben vaak autobiografische elementen. Hij schreef meerdere boeken over drugscrimineel Steve Brown, over oplichters, smokkelroutes en de recente stroom migranten en het immigratiebeleid. Ook actuele controversiele thema’s schuwde hij niet. Op zijn blog zegt hij er zelf over: Zo lang ik leef zal ik vechten voor vrijheid van meningsuiting en geest. Misschien kenmerkt dat hem nog het meest.

Reacties

Reacties