Dina (Dons) van Busschbach-Bruijnzeel 1924 – 2017

Op 2 mei 2017 overleed op 92-jarige leeftijd, de dochter van Cees Bruijnzeel, Dina van Busschbach–Bruijnzeel, beter bekend (zeker bij de Valkenklasse) als Dons.

Als dochter van de ‘vader’ van de Valkenklasse had zij natuurlijk een directe band met de Valk, maar haar betrokkenheid was veel persoonlijker dan die directe bloedlijn.

In haar jeugd zeilde ze veel in de Valk van haar vader en de liefde voor de klasse heeft haar gedurende haar lange en bijzondere leven nooit verlaten.

Hugo Maarleveld had vanaf het samenstellen van ’50 jaar Valk’ met enige regelmaat contact met Dons, want als beheerder van het Bruijnzeel archief en door haar goede geheugen wist Dons de Valken-historie te verrijken met vele anekdotes en technische details.

In 1999 stapte ze halverwege de lustrumtocht Grouw-Akkrum-Grouw spontaan in bij Ed Hoppe en de broers Mark en Reinoud van Leeuwen in de 14. Zij volgde de tocht met de auto tot de lunchpauze in Akkrum. Daar was een half woord van Ed genoeg om de auto in Akkrum achter te laten. Zichtbaar genietend en zich routineus vasthoudend aan de onderkant van de kuiprand voer Dons de tweede helft mee.

De betrokkenheid van Dons van Busschbach–Bruijnzeel bij de klasse leek de laatste jaren wel groter dan ooit tevoren.

In het voorjaar van 2014 was ze met andere ‘Valkenprominenten op leeftijd’ bij een lunch op de Kaagsociëteit en in september van dat jaar voer ze tijdens de lustrum-Pincenhoftocht nog onvervaard mee tot Eernewoude in Valk 1 van neef Adriaan Bruijnzeel.

(met dank aan de Valkenklasse)

Reacties

Reacties